Naslovnica München PASING: Nova gradska četvrt i dalje nema kvalitetan gradski prijevoz

PASING: Nova gradska četvrt i dalje nema kvalitetan gradski prijevoz

Foto: ABBPhoto

Nova gradska četvrt polako nastaje u Pasingu, no prema svemu sudeći proći će dosta godina prije nego ovaj dio grada bude dobro povezan lokalnim javnim prijevozom s ostatkom Münchena.

U novom kvartu Paul-Gerhardt-Allee u Pasingu živi oko 5.500 ljudi. Prvi stanovi već su zauzeti, no ono što muči nove stanovnike je loša povezanost s lokalnim javnim prijevozom.

U tom bi dijelu Münchena trebala biti izgrađena stanica Berduxstrasse S-Bahn, no planiranje je presporo, kako kritizira Christian Müller, šef parlamentarne skupine SPD-a u Gradskom vijeću.

Prije otprilike pet godina Grad je tražio da se na novom razvojnom području planira izgradnja nove stanice gradske željeznice. To je trebalo ostvariti prije naseljavanja prvih stanovnika, no Grad nije uspio postići ovaj cilj.

Savezna vlada već duže vremena odbija ovakvo rješenje, kaže Müller. Međutim, gotovo godinu dana već je jasno da vlada pokušava pogurati projekt naprijed, ali bezuspješno. Gruba procjena troškova u to je vrijeme iznosila 14 milijuna eura. Ako projekt brzo napreduje, postoji mogućnost izgradnje prije nego što drugi magistralni vod započne s radom, navodi se u pismu Ministarstva graditeljstva.

Uvjet je da i Grad doprinese troškovima, što je Gradsko vijeće odobrilo prošlog prosinca. Međutim, nakon toga se više ništa nije dogodilo, kaže Müller. Odgovornost za to vidi u Saveznoj vladi koja ima i glavnu odgovornost za projekt.

Ipak, stanovnici ovog dijela Münchena moraju se nositi s posljedicama jer bi ova gradska četvrt za to trebala biti spremna za tri do pet godina, kaže Müller. Nerealno je da će se to uspjeti realizirati, stoga umjesto vlakova na ovom će se području i dalje zaustavljati samo gradski autobusi.

IZVORAZ
Prethodni članakSKUPA ZAKASNINA: Knjižnici vratio Dylanov album nakon 48 godina
Sljedeći članakPREVIŠE ZADUŽENIH: U Bavarskoj sve više osobnih bankrota
Ne gledaj me tako dok se ludi snovi množe...