• Nemojte obustaviti plaćanje u hitnim slučajevima, već podnesite zahtjev za državnu stambenu pomoć
  • donosimo najvažnije savjete
  • Prestanak velikog dijela javnog života zbog pandemije koronavirusa prijeti mnogim  građanima sa financijskim teškoćama.
  •  Privatne osobe i poduzetnici sada mogu razmotriti plaćanje najma. Udruga vlasnika upozorava na moguće posljedice

Udruženje vlasnika „Haus und Grund“ savjetuje stanarima u financijskim problemima da se obrate iznajmljivaču kako bi pronašli zajedničko rješenje. „Ni pod kojim uvjetima najmoprimci ne bi trebali obustaviti plaćanje najma bez dogovora“, rekla je udruga.
Poduzetnicima također nije dopušteno da jednostrano zaustave plaćanje.
Ovakav pristup se posebno preporučuje iznajmljivačima poslovnih jedinica. U osnovi se ništa drugo ne odnosi na njih, čak i ako je promet trgovine ograničen službenom mjerom. U načelu, nekretnina nije oštećena, tako da smanjenje najamnine ili obustava najma „nije opcija“.

Savezna vlada razmatra pomoć za stanare

Savezna vlada u međuvremenu razmatra pomoć za stanare koji više ne mogu plaćati najam stana zbog krize sa Coronom. Prema izvješću dnevnog lista „Die Welt“, Ministarstvo pravosuđa već ispituje mogućnosti „kako se stanari koji su suočeni s financijskim problemima uslijed krize u Coroni mogu zaštititi od gubitka iznajmljenog stana“. Ostaje za vidjeti hoće li to rezultirati privremenom obustavom važećih pravila o raskidu ili financijskom podrškom.

Ljevica i udruga stanara ranije su tražili državnu potporu. Njemačka udruga stanara zagovarala je, između ostalog, isključenje otpuštanja za vrijeme krize i omogućavanje odgode stanarine. Ljevičarska frakcija u Bundestagu također poziva na zamrzavanje stanarina širom zemlje, kao i zaustavljanje deložacija i zabranu zatvaranja struje i vode.

Pandemija virusa posebno će utjecati na one koji već trpe visoke najmove, piše u zajedničkom dokumentu Caren Lay, glasnogovornica stambenih poslova. Predsjednik Udruge stanara Lukas Siebenkotten upozorio je: „Slobodnjaci, mala poduzeća, umjetnici i ljudi koji su pogođeni kratkim radnim vremenom ili gubitkom posla moraju se bojati da će izgubiti svoje domove zbog krize u Coroni.“

Udruga vlasnika Haus & Grund osvrnula se na naknadu za stanovanje. „Mnogi stanari nisu ni svjesni da država pomaže ljudima s niskim primanjima da i dalje plaćaju stanarinu“, rekla je predsjednica Udruge Kai Warnecke. Pozvao je saveznu vladu da osigura dovoljno sredstava za to u saveznom proračunu i osigura odgovarajuće rezerve.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime