Connect with us

Bavarska

Plin i struja jeftiniji u Münchenu: Stadtwerke snižava cijene energije

Objavljeno

on

Najesen se očekuje pad cijena plina za 40 posto, a cijene struje za dobrih 20 posto.

Šok za mnoge kupce bio je velik kada su gradska komunalna poduzeća prošle godine znatno povećala cijene energije. Ali sada je i SWM najavio smanjenje. Ova bi vijest trebala biti veliko olakšanje za kupce. Zato što su u proteklih nekoliko mjeseci morali trošiti znatno više energije.

I struja i plin drastično su poskupjeli početkom 2023. godine. Cijene plina gotovo su se udvostručile od 1. siječnja. Za električnu energiju povećanje je bilo još dramatičnije. Primjer za to bila je osnovna opskrba, tj. tarifa na koju imaju pravo svi kupci i koju nude gradska komunalna poduzeća u Münchenu.

Cijene električne energije: Porast od 122,7 posto u roku od pet godina

Od siječnja je prosječno kućanstvo u Münchenu s ovom tarifom plaćalo 139,64 eura mjesečno (preračunato s dvije osobe i potrošnjom od 2500 kWh godišnje). Ranije je iznosio 62,71 euro. Čak je i usporedba s veljačom 2017. pokazala: u pet godina struja komunalnog poduzeća poskupjela je za 122,7 posto.

To je već malo amortizirano: s jedne strane vladina kočnica cijena električne energije. S druge strane, sami općinski komunalci od 1. travnja snizili su cijenu struje za desetak lipa.

Oglasi

SWM: Radne cijene plina i struje bit će usklađene na jesen

Sada je općinsko komunalno poduzeće najavilo daljnje korake. “SWM sada vidi nove prilike za rasterećenje privatnih i komercijalnih korisnika”, stoji u priopćenju. U tijeku su pripreme za usklađivanje cijena rada za nadolazeću jesen. Naime, radna cijena plina bit će snižena 1. listopada, a radna cijena električne energije 1. studenog. Stadtwerke pretpostavlja da će svoje cijene za osnovnu opskrbu plinom moći sniziti za oko 40 posto. Manje je za električnu energiju, pri čemu SWM pretpostavlja smanjenje veće od 20 posto.

Od 1. travnja 23 posto pojeftinila je i cijena daljinskog grijanja u Münchenu, poručuju iz energenata. SWM će 1. srpnja sniziti radnu cijenu za dodatnih devet posto.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook