Connect with us

Tech

POČIVAO U MIRU: Microsoft zauvijek gasi Internet Explorer

Objavljeno

on

Microsoft Internet Explorer
Microsoftov Internet Explorer nakon 27 godina odlazi u mirovinu

Microsoft gasi svoj preglednik Internet Explorer nakon 27 godina. Nekoć najkorišteniji, a potom i najomraženiji web preglednik, svoju popularnost je izgubio po izlasku konkurenata Firefoxa i Chromea.

Microsoft će od 15. lipnja prestati pružati tehničku podršku posljednjoj verziji tog preglednika, Internet Exploreru 11.

Kompanija je prije više od godine dana objavila da će Explorer biti uklonjen iz većine verzija operativnog sustava Windows 10. U njegovu nadogradnju Windows 11, objavljen prošle godine, nije ni bio uključen.

Čak niti novi Edge nije uspio nadmašiti Firefox, Operu i Chrome

Internet Explorer prvi se put pojavio 1995. kao dio operativnog sustava Windows 95.

Microsoft ga je 2016. prestao razvijati nauštrb svog novog preglednika, Edgea. Ipak, niti to nije bilo dovoljno dobro modernim korisnicima koji najviše povjerenja ulijevaju u preglednike poput Firefoxa, Opere ili Google Chromea.

Oglasi

Explorer je nekoć bio najkorišteniji internetski preglednik, a na vrhuncu je bio 2003. s 95 posto udjela na tržištu.

Njegovo se korištenje znatno smanjilo pokretanjem Firefoxa (2004.), Google Chroma (2008.) i rastom popularnosti mobilnih operativnih sustava poput Androida i iOS-a koji ne podržavaju Internet Explorer, što je bila kap koja je prelila čašu i na neki način definitivno “zbogom” ovom pregledniku.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook