U Münchenu posebno štrajkaju autobusne rute, a i kontrolori karata su pozvani na štrajk. U-Bahn vlakovi u Münchenu trebali bi voziti cijeli dan.

“Nama je važno: ne želimo štrajkom vršiti pritisak na putnike, već na poslodavce”, rekao je predstavnik ver.di Kai Winkler. Iz tog će se razloga sljedeći petak, posebno u velikim gradovima, štrajk održavati samo do ručka kako bi se ponovno mogao normalizirati večernji promet.

MWG

Treba poboljšati radne uvjete


Vozači su posebno izloženi stresu zbog rada u smjenama i ovisnosti o voznim redovima, piše ver.di. Vaša smjena može započeti u bilo koje doba dana i noći i trajati do 14 sati s prekidima. Obično radite preko 35 nedjelja godišnje. Zdravstveni i obiteljski ritam nije moguć. Teret se pogoršava, posebno u gradskim područjima: Ovdje uski raspored, veliki promet i sve veći broj putnika, uzrokuju da pauze nestanu. Često nema vremena ni za odlazak na zahod.

Stoga se štrajkuje nacionalnim okvirnim kolektivnim ugovorom koji bi trebao stvoriti bolje uvjete za zaposlenike. Do sada su poslodavci na saveznoj razini odbijali kolektivno pregovaranje.

Nije prvi štrajk u posljednje vrijeme


Sustav javnog prijevoza u Münchenu već je štrajkao prošlog tjedna – u utorak nije bilo podzemnih vlakova koji su vozili cijeli dan. Osim u Münchenu, štrajkuje se i u autobusima i vlakovima u Nürnbergu, Augsburgu i Regensburgu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.