Connect with us

Posao

Posao u Njemačkoj sa engleskim jezikom

Objavljeno

on

Posao u Njemačkoj je moguće pronaći sa engleskim jezikom. Stranci koji traže posao u tehnološkim startupovima ili digitalnim odjelima imaju veće šanse pronaći posao u Njemačkoj, a da ne govore njemački. Najmanje mogućnosti zaposlenja na engleskom jeziku u Njemačkoj imaju stranci koji žele raditi u HR-u, računovodstvu, marketingu, konzaltingu, medicini ili pravu.

Koliko je realno pronaći posao na engleskom jeziku u Njemačkoj?

Pronaći posao na engleskom jeziku u Njemačkoj je izazovno, ali moguće. Pogledajmo neke podatke koji to potvrđuju .

Prema njemačkoj saveznoj agenciji za zapošljavanje, 12% zaposlene radne snage u Njemačkoj u 2018.bili su stranci.

Stranice kao što su LinkedIn ili Indeed mogu prikazati stotine tisuća popisa poslova na engleskom jeziku. Međutim, kada pažljivo pročitate uvjete, često ćete pronaći: “Potrebno je dobro poznavanje njemačkog i engleskog jezika”.

Godine 2018. Indeed je intervjuirao više od 2.000 zaposlenika u Njemačkoj i otkrio sljedeće zanimljive činjenice o jeziku:

Oglasi

44% njemačkih zaposlenika koristi strani jezik na svom poslu. Strani jezik broj jedan koji se govori u njemačkim uredima je engleski, a slijede ga francuski i ruski.
29% govori strani jezik na poslu svaki dan, a 35% barem dva do tri puta tjedno
47% koristi strani jezik za komunikaciju s međunarodnim kolegama
27% je reklo da na sastancima koristi i engleski

Osim toga, njemački Savezni ured za migracije i izbjeglice izdao je više od 31 000 plavih karata u 2019. Plava karta je europska boravišna dozvola koja se izdaje visokokvalificiranim radnicima iz neeuropskih zemalja. Drugim riječima, više od 31.000 ljudi koji ne govore njemački ušli su u zemlju 2019. kako bi obavljali visokokvalificirane poslove.

Indeed je u svojoj najnovijoj studiji otkrio da je Berlin grad s najviše oglasa za posao na engleskom jeziku (14%), a slijede ga München i Frankfurt sa po 11%.

Tko ima najveće šanse pronaći posao na engleskom jeziku u Njemačkoj bez njemačkog?

Najveće šanse imaju oni koji se pridruže tehnološkoj tvrtki, startupu ili digitalnom odjelu tvrtke. Tu je obično korporativni jezik engleski.

S druge strane, najmanje je vjerojatno da ćete dobiti poslove koji zahtijevaju poznavanje njemačkih zakona ili rad s njima ako ne govorite njemački. Ova zanimanja uključuju ljudske resurse, računovodstvo, konzultantantske poslove, liječnici ili pak odvjetnici.

Oglasi

Autor ovoga teksta primjerice radi u engleskoj firmi koja ima njemačkog klijenta. Službeni jezik firme je engleski no uposlenici se raspoređuju po klijentima na osnovu znanja dodatnog jezika. No dosta kolega koristi samo engleski a radi za njemačke klijente. Nužda zakon mijenja, pa tako i kod njemačkih kompanija.

5 savjeta koji će vam pomoći da pronađete posao na engleskom jeziku u Njemačkoj

Potražite posao na pravom mjestu

Prva preporuka je svakako da posao potražite na LinkedInu jer se tamo odvija većina poslovnog života na društvenim mrežama. Veliki broj recruitera koristi upravo ovu mrežu kako bi pronašli odgovarajuće kandidate. Potrudite se da imate dobar LinkedIn profil. Otkrit će te da velike tvrtke objavljuju gotovo sve svoje poslove na LinkedInu, a vi se možete izravno prijaviti na njihova radna mjesta.

Ostala mjesta koja bi vrijedilo istražiti su Monster, StepStone i Indeed. Možete koristiti riječ ‘engleski’ u svojoj pretrazi kako biste pokušali filtrirati sve poslove koji zahtijevaju da govorite engleski.

Potražite poslove u startup tvrtkama umjesto u velikim organizacijama

Startupi imaju tendenciju da budu otvoreniji za međunarodni tim, tako da je uobičajeno da imaju engleski kao jezik svoje tvrtke.

Njemačka motivira Nijemce i međunarodne stanovnike da osnivaju tvrtke. Prema njemačkom Startup Monitoru, u 2021. stvoreno je 2.013 startupa koji zapošljavaju više od 33.500 ljudi.

Oglasi

Odaberite veće gradove

Top 5 gradova na koje želite usredotočiti svoje napore su Berlin, München, Frankfurt, Hamburg i Dusseldorf.

Evo kratkog sažetka onoga po čemu je svaki grad poznat u Njemačkoj:

Berlin: Ima najveću startup scenu. Čak ima i područje pod nazivom ‘Silicon Allee’ . Poznato je da je kreativna i kulturna prijestolnica Njemačke.
München: Amazon, Microsoft, Apple i Google imaju urede u Münchenu. Poznat je kao digitalna prijestolnica Njemačke. Također možete pronaći poslove u industrijama kao što su elektronika, IT i automobilska industrija.
Frankfurt: dom je svih većih njemačkih banaka i Europske središnje banke, što ga čini financijskim i bankarskim glavnim gradom Njemačke. Ostale industrije uključuju: logistiku i IT.
Hamburg: Ima najveću luku u Njemačkoj, što ga čini prijestolnicom kruzera u Njemačkoj. Ostale industrije uključuju: obnovljivu energiju, sport i zrakoplovstvo.
Dusseldorf: Poznat je po medijima, modi i telekomunikacijama. Osim toga, također ima veliku startup scenu.

Potražite ponude u digitalnim odjelima

Većina velikih njemačkih tvrtki ima digitalni odjel. Ovdje možete pronaći šansu za posao na engleskom jeziku.

Digitalni odjel ima razne međunarodne zaposlenike koji ne govore njemački. Tu postoje različite vrste poslova. Neki od najpopularnijih bili su: manageri kategorija, UX dizajneri, testeri, softverski inženjeri i poslovni analitičari.

Prilagodite svoj životopis i propratno pismo njemačkim standardima

Iako se prijavljujete za posao na engleskom jeziku, velika je vjerojatnost da će Nijemac biti taj koji će pregledati vašu prijavu.

Oglasi

Sljedeće napomene bit će važno da uključite u svoj životopis kako bi ga Nijemci voljeli:

Slika
Datum rođenja
Nema rupa između datuma
Hobiji
Najviše 2 stranice

Što ako ne možete pronaći posao na engleskom jeziku u Njemačkoj?

Onda ćete ipak morati naučiti nešto njemačkog. Tvrtke općenito zahtijevaju da iseljenici imaju razinu B2 jezika kako bi sudjelovali na sastancima i obavljali poslove koji nisu povezani s klijentima.

Zaključak

Pronalaženje posla na engleskom jeziku u Njemačkoj može se činiti kao vrlo izazovan zadatak. Međutim, podaci i osobno iskustvo pokazuju da ima nade i da ćete, ako tako odlučite, i vi moći pronaći posao u Njemačkoj i moći ovdje živjeti.

Vaše šanse da pronađete posao na engleskom jeziku u Njemačkoj veće su ako se usredotočite na tehnološke tvrtke, startupe ili digitalni odjel velike tvrtke. Također, nemojte se sramiti poslati svoj životopis na popise poslova koji su na njemačkom i pitati je li njihova pozicija dostupna na engleskom.

Oglasi

Iako možda ne govorite njemački u svom svakodnevnom poslu, uvijek je dobro naučiti osnove. Ako odlučite ostati ovdje dugi niz godina, dobro će vam doći ako govorite jezik. Kao i u svakoj drugoj zemlji, ljude i njihove običaje ćete razumjeti samo ako budete dio nje, što podrazumijeva i njemački jezik.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook