Connect with us

Njemačka

Povećanje RTV pristojbe: Jedni zagovaraju reformu, AfD potpuno ukidanje

Objavljeno

on

© dpa

Hitne sveobuhvatne reforme potrebne su za javne emitere, zaključeno je danas u bavarskom parlamentu. Bavarska s drugim saveznim državama, ima za cilj reformirati programski mandat kako bi se održala stabilnost RTV pristojbi.

“Ja sam obožavatelj javnih emitera; volim Bavarsku televiziju! … uglavnom”, šalio se Markus Söder prije dva tjedna. U utorak je uslijedila ozbiljna rasprava u bavarskom parlamentu, s CSU-om koji je postavio temu na vrh dnevnog reda.

Javno emitiranje je ključan dio naše demokracije, ali “prihvaćanje opada”, primijetio je Alex Dorow, bavarski zastupnik i bivši BR moderator i voditelj vijesti, na početku rasprave. “Kritike struktura, troškova emitiranja, nedostataka u kvaliteti, ravnoteži i raznolikosti mišljenja su u porastu.” I onda tu su i skandali kod RBB-a. Za Dorowa to znači da u ovoj situaciji traženje više novca nije opcija. Emitiranje mora smanjiti troškove – naknada mora ostati stabilna. “Nećemo i ne želimo podržati povećanje naknade od 1. siječnja 2025.” Također to tako vidi i koalicijski partner – Slobodni birači.

Komisija predlaže povećanje naknade za emitiranje

Da se RTV pristojba poveća za 58 centi, predložila je prošlog petka Komisija za određivanje financijskih potreba (KEF), neovisna komisija. To što Komisija daje prijedlog za visinu naknade posebno je regulirano. Politika ne može izravno utjecati. Međutim, prijedlog KEF-a moraju odobriti svi parlamenti saveznih država. I ovdje se trenutno javlja mnogo otpora, a Bavarski parlament dugoročno nije jedini koji kaže “Ne” povećanju naknade. Neke su savezne države već najavile u proteklim mjesecima da će glasovati protiv povećanja naknade za javne servise.

Međutim, zapravo se parlamenti moraju uskladiti s prijedlogom KEF-a, ne mogu jednostavno ignorirati preporuku komisije. Što će se dogoditi ako savezna država to učini, pokazalo se prije nekoliko godina u slučaju Sachsen-Anhalta: slučaj je stigao pred Savezni ustavni sud, a ljeta 2021. godine RTV pristojba povećana je na 18,36 eura prema odluci suda.

Oglasi

Bavarska želi Reformski ugovor

Postoji još jedan način da se ne poveća RTV pristojba: treba prilagoditi programski mandat javno-emitiranog radija, objašnjava političar CSU-a Dorow. Izraditi Reformski ugovor. Baš to sada namjeravamo učiniti – do jeseni, s drugim saveznim državama.

Svi se u parlamentu slažu da RTV servisi hitno trebaju sveobuhvatnu reformu. Reformu programa također žele Zeleni i SPD – prema većem digitalnom i on-demand sadržaju. Martina Fehlner (SPD) smatra da su javni emiteri “neophodni za našu demokraciju” i upravo zbog toga se trebaju “reformirati uz poštivanje demokratskih načela”: kako bi u budućnosti doprli do mladih ljudi.

Povećanja naknada manja od izjednačavanja inflacije

Zelene smeta fokus na novcu tijekom rasprave o reformi javnih emitera: čak i ako povećanje dođe, kako je predložila neovisna komisija KEF, to bi značilo da je RTV pristojba od 2009. godine porasla samo za 0,26 posto. I time bi bila znatno ispod stope inflacije, tvrdi Sanne Kurz, zastupnica Zelenih u parlamentu. “Čak i da smo računali samo s inflacijom, ne s preporukama KEF-a, sada bismo trebali biti na RTV pristojbi od 24 do 25 eura. To znači da smo trenutno ionako pet do šest eura ispod toga.” To potvrđuje da imamo vrlo ekonomičan i učinkovit sustav, smatra Kurz.

AfD bi ukinuo sve javne emitere

Jedino frakcija AfD-a želi potpuno ukinuti javno emitiranje. Upućuju na skandal u RBB-u, prevelike plaće intendantima, privatna putovanja o trošku postaje. “Tu nema ništa za reformirati. Naknada za emitiranje ne treba ostati stabilna, ne treba se smanjivati ili čak povećavati. Treba se ukinuti, bez kompromisa”, kaže Benjamin Nolte (AfD). Za njegovu stranku javno emitiranje je “zlatna kula” s “lijevom zelenom agendom”.

Unatoč svim zahtjevima za reformama – to da su javni emiteri važan stup demokracije, to je ono što sve frakcije, osim AfD-a, ističu.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook