Connect with us

Njemačka

POVRAT NOVCA: Fitness centri moraju klijentima vratiti članarinu za vrijeme izolacije

Objavljeno

on

Žena i muškarac vježbaju u fitness centru
envato/nd3000

Savezni sud pravde presudio je da fitness centri moraju vratiti klijentima mjesečne članarine prikupljene tijekom pauze u karanteni.

Svatko tko nije mogao koristiti teretanu tijekom izolacije ima pravo na članarinu plaćenu tijekom tog vremena. Savezni sud pravde (BGH) presudio je u srijedu u primjeru slučaja iz Donje Saske da studio mora vratiti korisniku članarine prikupljene izravnim terećenjem.

“Svrha ugovora u teretani je redovita tjelesna aktivnost”, rekli su najviši građanski suci u Karlsruheu. Zbog zatvaranja od nekoliko tjedana, bilo je nemoguće pružiti ovu uslugu.

Povrat novca klijentima za članarinu

Tužitelj je sklopio dvogodišnji ugovor koji je počeo važiti u prosincu 2019. godine. Nakon izbijanja pandemije, studio je morao biti zatvoren od 16. ožujka do 4. lipnja 2020. godine. Operater je ipak nastavio prikupljati mjesečnu članarinu od 29,90 eura. Korisnik je u početku bezuspješno tražio od svog studija povrat novca a na kraju je tražio bon za taj iznos. No, studio mu je ponudio samo “kredit za vrijeme treninga” što je kupac odbio.

Prije BGH, čovjek je u posljednjoj instanci bio u pravu. U slučaju ugovora o teretani na određeno vrijeme od nekoliko mjeseci, “od presudne je važnosti redovito i cjelogodišnje otvaranje i upotrebljivost studija”, odlučili su suci. U izolaciji ova ugovorna svrha nije se mogla postići.

Oglasi

Federalni sud pravde odlučio: Studio nema pravo produžiti ugovorno razdoblje zbog prekida blokade

Prema presudi, studio također nema pravo dodavati tjedne zatvaranja ugovornom roku, kao što su neki nižestupanjski sudovi smatrali mogućim. Suci BGH-a to opravdavaju i rješenjem vaučera koje je zakonodavac uveo u proljeće 2020. kako bi spriječio masovne insolventnosti putem povrata.

Uredba je propisivala da organizatori i institucije također mogu nadoknaditi ulaznice i “prava korištenja” vaučerom. BGH je odlučio da je tako donesena konačna uredba. Dodatno se ne vrši usklađivanje ugovora, piše Focus

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook