Connect with us

Kultura

PRIČA O PETRINJI: Kupite slikovnicu i pomozite školi stradaloj u potresu

Objavljeno

on

Slikovnica Tomislava Škrljca “Priča o Petrinji”, obogaćena ilustracijama četrnaest umjetnika, objavljena je u izdanju Školske knjige, a sav prihod od prodaje bit će uplaćen na račun I. osnovne škole Petrinja koja je teško stradala u razornome potresu.

Time se ova hrvatska nakladnička kuća uključuje u vrijedan humanitarni projekt koji je samo nekoliko dana nakon potresa pokrenuo pisac, ilustrator i dizajner Tomislav Škrljac, i sam podrijetlom iz Petrinje.

Nastojeći pridonijeti lavini dobrote koju su 29. prosinca 2020. pokrenuli hrvatski građani, Škrljac je napisao priču za djecu o tom ranjenom gradu, a zamislio ju je kao slikovnicu s ilustracijama različitih ilustratora, ističe izdavač.

Humanitarni projekt za djecu Petrinje

U njoj je opisao najvažnije dijelove petrinjske povijesti, istaknuo znamenitosti grada i predanost tradiciji. S idejom o toj jedinstvenoj slikovnici, čijom bi se prodajom pomoglo u obnovi jedne petrinjske osnovne škole, javio se Školskoj knjizi i pokrenuo humanitarni projekt u kojem su se svi sudionici odrekli honorara u korist djece iz Petrinje.

Slikovnicu su ilustrirali Branka Hollingsworth Nara, Maksim Šimić, Dubravko Mataković, Josip Sršen, Robert Solanović, Dario Kukić, Darko Macan, Ivana Guljašević Kuman, Frano Petruša, Stjepan Bartolić, Niko Barun, Filip Andronik, Goran Sudžuka i Tomislav Škrljac.

Oglasi

Slikovnica se može nabaviti u webshopu i u knjižarama Školske knjige, a njezina je cijena simboličnih 50 kuna. Sav prihod od prodaje namijenjen je I. osnovnoj školi Petrinja. Riječ je o školi koja je najviše stradala u potresu i označena je crvenom naljepnicom. Nova školska zgrada gradit će se u neposrednoj blizini teško oštećene I. osnovne škole Petrinja, na lokaciji stare tvornice Gavrilović, a financiranje njezine izgradnje osigurala je mađarska vlada.

“Zahvalni smo na ovom odličnom humanitarnom projektu. Sva sredstva koja prikupimo iskoristit ćemo za opremanje naše nove škole i poboljšanje nastavnog procesa na zadovoljstvo naših učenika i učitelja. Osim same materijalne dobiti, važno nam je i znati da nismo sami u našim problemima, već da imamo prijatelje koji su spremni pomoći nam”, ravnatelj I. osnovne škole Petrinja Robert Groza.

Tomislav Škrljac (1981.) podrijetlom je iz Petrinje, a živi u Kloštar-Ivaniću. Diplomirao je razrednu nastavu i likovnu kulturu na Učiteljskom fakultetu u Petrinji 2005. godine. Više od deset godina radi kao dizajner u različitim tvrtkama. U slobodno vrijeme bavi se ilustriranjem i pisanjem. Piše fantastične priče, edukativne priče za djecu i scenarije za stripove. Surađuje s izdavačima u Hrvatskoj i svijetu.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook