Connect with us

Kultura

Prodaje se nezapaljiv primjerak “Sluškinjine priče”

Objavljeno

on

Wall Street Journal

“Sluškinjina priča” Margaret Atwood često je izazivala kontroverze i bivala zabranjena otkako je objavljena 1985. godine. Posebna, nezapaljiva verzija knjige sada će biti ponuđena na dražbi.

Kako bi podigao svijest o sve raširenijim cenzurama i poplavi zahtjeva da se neke knjige zabrane u američkim školama, izdavač Penguin Random House otisnuo je vatrootporni primjerak romana, distopijske priče o teokraciji koja prisiljava plodne žene da privilegiranima rađaju djecu.

Margaret Atwood sama je testirala otpornost knjige pravim bacačem plamena.

“Nikad nisam ni sanjala da ću pokušati spaliti jednu od vlastitih knjiga.. i u tome biti neuspješna”, napisala je na Twitteru. Usput se pohvalila da je prvi put u životu upotrijebila bacač plamena.

Nezapaljiva verzija bit će ponuđena na dražbi u srijedu u njujorškom Sotheby’su po početnoj cijeni od 100 tisuća dolara.

Oglasi

Prihod od prodaje namijenjen je američkom PEN-u koji se zalaže za književnost i slobodu izražavanja.

Ta je organizacija nedavno objavila da je od 1. srpnja do 31. ožujka ove godine u američkim školama zabranjeno čak 1586 knjiga.

Teksas je sa 713 zabrana vodeći u tome. U Pennsylvaniji je zabranjeno 456, a na Floridi 204 knjige.

Američki PEN zabranu definira kao “bilo kakvu akciju protiv knjige utemeljenu na njezinu sadržaju” koja rezultira uklanjanjem ili ograničenjem prethodno dostupnog naslova.

“Sluškinjina priča” jedan je od naslova koji su na meti cenzora zbog sadržaja povezanog sa seksom.

Oglasi

Na prvi pogled nezapaljivi primjerak izgleda kao i svaki drugi, ali je napravljen od niklene žice, nehrđajućeg čelnika, aluminija i vatrootporne tinte.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook