Naslovnica Aktualno PUTNI BALON: Da, i to su sad izmislili umjesto Covid putovnice

PUTNI BALON: Da, i to su sad izmislili umjesto Covid putovnice

Foto: twenty20photos

Novi Zeland otvorit će svoje granice posjetiteljima iz Australije od 19. travnja, objavila je premijerka Jacinda Ardern, nakon što su granice obje države bile zatvorene od ožujka 2020.

“Transtasmanijski putni balon” omogućit će Novozelanđanima i Australcima da putuju između dviju zemalja bez nužne karantene, rekla je Ardern.

Dodala je da je upravljanje pandemijom i sprječavanje da covid-19 prodre na Novi Zeland bio “ogroman napor” prošle godine.

“Žrtva je bila ne moći vidjeti prijatelje i obitelji koje žive u Australiji. To obilježava početak novog poglavlja u našem odgovoru na covid i našem oporavku”, kazala je.

Ardern je upozorila i na to da putnici moraju uzeti u obzir mogućnost prekida putovanja izbije li zaraza u bilo kojoj od dvije zemlje.

Novi Zeland je u utorak izvijestio o 17 novih slučajeva covida-19, a svi su otkriveni na granici. Trenutno je 74 aktivna slučaja covida-19, s ukupno 2524 slučaja i 26 umrlih.

Australija ima prema procjeni 146 aktivna slučaja, a izvijestila je o 909 umrlih i oko 29.000 slučaja od početka pandemije.