Connect with us

Film & TV

PUTOKAZ U SVIJETU FILMA: 16. Vukovar Film Festival

Objavljeno

on

Vukovar Film Festival
Vukovar Film Festival

Uputili smo se u Vukovar kako bismo nekoliko dana uživali u 16. izdanju Vukovar Film Festivala, festivala podunavskih zemalja, na kojem je u više različitih kategorija i na četiri predivne lokacije prikazano više od 60 filmova iz zemalja Podunavlja i ostatka svijeta.

Nakon svečanog otvorenja i upoznavanja s programom uživali smo u mnogobrojnim filmskim projekcijama, ali i popratnim sadržajima, no ono u čemu nikako nismo uživali su bile nesnosne vrućine i vrlo visoke temperature. Ako ništa drugo, ove godine nas nisu pojeli komarci kojih u tom kraju inače ima u izobilju. Osvježenje smo potražili u Dunavu na popularnoj Vukovarskoj adi gdje smo uživali u predivnim pješčanim plažama, a posjetili smo i nove gradske bazene. Uz sve to pronašli smo vremena za posjet pokojoj vukovarskoj atrakciji, a sve to zabilježili smo kamerom.

Vukovar primamljiv filmašima iz cijelog svijeta

Mnoštvo poznatih okupilo se na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala koji je trajao pet dana, a tijekom kojih je publika mogla uživati u najnovijim ostvarenjima iz podunavskih zemalja, ali i ostatka svijeta. Osim filmova u konkurenciji na festivalu su se prikazali budući kino hitovi kao što su novi film Parka Chana Wooka “Dvostruka prijevara” koji je ove godine osvojio nagradu za najbolju režiju u Cannesu te švedska biografska sportska drama “Ja sam Zlatan”, priča o jednom od najpoznatijih nogometaša 21. stoljeća – Zlatanu Ibrahimoviću.

Zapratite naš YouTube kanal i pronađite još ovakvih zanimljivih sadržaja

Kategorija “festivalski hitovi” koja se prikazivala na perivoju Dvorca Eltz standardno je i ove godine bila najposjećenija kada je publika u pitanju. No, po gledanosti nisu zaostali niti filmovi prikazani u službenoj konkurenciji u tri kategorije – dugometražni igrani, kratkometražni igrani te dokumentarni film. Da su filmovi ove godine bili iznimno kvalitetni posvjedočio je i stručni žiri u kojem su se nalazili naši istaknuti glumac Marko Cindrić, popularni književnik Velimir Grgić te jedan, jedini, bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović.

Ukrajinski i mađarski film dominirali i pobrali nagrade

Ukrajinski film “Vizija leptira” koji je svečano otvorio festival i čija je glavna glumica Rita Burkovska bila prisutna cijelo trajanje festivala osvojio je posebnu nagradu žirija, a isto je priznanje osvojio i dokumentarac “3 minute” u režiji mladog Ivana Maloče i Slavice Šnur. U kategoriji najboljeg kratkog igranog filma uvjerljivu pobjedu odnio je mađarski uradak “Branka”, redatelja Akosa Kovacsa o krađi novorođenčadi na početku rata 1991. godine. Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je njemački “Nemogući projekt” redatelja Jensa Meurera o velikom povratku analogne fotografije dok je najboljim filmom festivala proglašen još jedan mađarski film – “Neprilagođen”. To je djelo koje je, osim što se radi o redateljskom prvijencu mlade Hajni Kis, prije nekoliko tjedana u svojoj zemlji proglašen najboljim filmom godine.

Oglasi

Svečano zatvaranje uveličala je i vukovarska premijera hrvatskog filma “Baci se na pod”, a svojim dolaskom su ga uveličali Nina Violić, redateljica i glavna glumica filma, skladatelj filma Filip Šovagović, direktor festivala Igor Rakonić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, spomenuti dobitnici nagrada, glumica Rita Burkovska i redatelj Akos Kovacs te članovi žirija Velimir Grgić i Đelo Hadžiselimović.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook