• Putovanje u doba corone je izuzetno teško ili nikako moguće
  • sakupili smo sve na jednom mjestu što treba da znate
putovanje u doba corone, PUTOVANJE U DOBA CORONE: Sve što treba da znate
Kuda smijemo putovati?

NJEMAČKA

MOGU LI DA PLANIRAM PUTOVANJE?

Putnici bi se trenutno trebali suzdržavati od novih planova za putovanja. Putovanje u doba corone, zbog korona pandemije, ograničenja vrijede za putovanje kako u zemlji tako i u inozemstvu.

SMIJE LI SE PUTOVATI IZVAN NJEMAČKE?

I dalje će se upozoravati na nepotrebna turistička putovanja u inozemstvo. Karantenske mjere i drastična ograničenja u javnom životu, zračnom i putničkom prometu mogu očekivati širom svijeta. Zdravstveni rizici moraju se i dalje svesti na minimum . Iz tog razloga, savezna vlada produžila je upozorenje za putovanja u svijetu do 14. lipnja. Turisti koji su još uvijek u inozemstvu trebali bi se vratiti natrag dok još postoje mogućnosti putovanja.

SMIJEM LI PUTOVATI UNUTAR NJEMAČKE?

Primjenjuju se pravila saveznih država. Ako želite putovati, o tome se morate informirati. Međutim, za sva moguća putovanja vrijede ograničenja kontakta i pravila udaljenosti.

PRAVILA OKO PRELASKA DRŽAVNE GRANICE

putovanje u doba corone, PUTOVANJE U DOBA CORONE: Sve što treba da znate
Koja pravila vrijede oko prelaska granice

U koordinaciji sa susjednim državama i pogođenim saveznim državama, savezna vlada odlučila je uvesti privremenu graničnu kontrolu kako bi se dodatno smanjio rizik od zaraze virusom corone. Federalno ministarstvo unutarnjih poslova naložilo je saveznoj policiji da do daljnjeg provede privremene granične kontrole. I to:  na unutarnjim granicama s Austrijom, Francuskom, Luksemburgom, Italijom, Španjolskom, Danskom i Švicarskom. Privremene kontrole unutarnjih granica u početku su ograničene do 15. svibnja 2020.

Federalno ministarstvo unutarnjih poslova ističe da bi se svi putnici s hitnim razlogom putovanja trebali informirati o mogućnostima prelaska granice kako bi se izbjegle neugodnosti. . U pograničnim regijama u kojima ne postoji izričita granična kontrola, savezna policija koristi postojeće instrumente pretraživanja i kontrole za praćenje poštivanja propisa. Za njemačke državljane ne postoje ograničenja ulaska. U bilo kojem slučaju možete ući u Njemačku, ali morate proći karantinske mjere nakon višednevnog boravka u inozemstvu.

Na temelju nacionalnih kriterija obvezujuća 14-dnevna karantena obično se primjenjuje nakon višednevnog boravka u inozemstvu. To se odnosi i na Nijemce.

Putnici i putnici dužni su navesti identitet, putnu rutu i kontakt podatke. Dotični prijevoznici moraju ih prikupiti i poslati nadležnim tijelima. To se vrši pomoću izlazne kartice i koristi se za praćenje kontakt osoba.

Kako bi osigurala domaću žetvu, savezna vlada napravila je iznimke od trenutnih ograničenja ulaska za sezonske radnike. U travnju i svibnju dopušteno je ući do 40 000 sezonskih radnika pod određenim uvjetima . Tu su strogi higijenski propisi i poštivanje kontrole infekcije.

Putovanje u doba corone: Vrijedi do 15. svibnja 2020 .: granične kontrole. nema ograničenja za privremeni i teretni promet, građani i osobe s njemačkim dozvolama boravka.

putovanje u doba corone, PUTOVANJE U DOBA CORONE: Sve što treba da znate
kako putovati u vrijeme pandemije?

HRVATSKA

Osobe koje imaju dvojno državljanstvo (BiH i RH), a nemaju prebivalište u RH, mogu ući u Republiku Hrvatsku. Moraju imati određeno mjesto, odnosno smještaj u kojem će odraditi samoizolaciju u trajanju od 14 dana, te se moraju na graničnom prijelazu identificirati kao hrvatski državljani.

Osoba koja želi prijeći državnu granicu ne treba kod sebe imati dokument/potvrdu kojim dokazuje da nije pozitivna na virus COVID-19. Na graničnom prijelazu dobiti će propusnicu do mjesta samoizolacije, koja vrijedi 24 sata. Prvi dan dolaska moraju se javiti teritorijalno nadležnom epidemiologu, radi dobivanja uputa o provedbi samoizolacije u RH.

Nadalje, ako osoba ulazi u RH s namjerom da napusti RH za dva ili tri dana (npr. dolazi samo za vikend) dužna je odmah na graničnom prijelazu to izreći graničnoj policiji. Granična policija će te osobe evidentirati. Radi omogućavanja prelaska granice i radi osiguranja pridržavanja obveze kućne izolacije u vremenu trajanja koje je osoba izrekla prilikom ulaska u RH (dva do tri dana). Takvim osobama granična policija će izdati propusnicu koja služi za odlazak do mjesta odabranog za samoizolaciju i za povratak do granice radi napuštanja RH. Takva propusnica se izdaje na rok ovisno o trajanju boravka osobe u RH (izrečeno pri ulasku u zemlju), a najdulje 72 sata. Temeljem izdane propusnice takva osoba može napustiti RH u roku važenja propusnice.

Sve naprijed navedene osobe su se dužne po dolasku na odredište u RH javiti izabranom liječniku, a ako nemaju izabranog liječnika, onda teritorijalno nadležnom epidemiologu radi dobivanja uputa o provedbi samoizolacije.

Sukladno uputi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, hrvatskim državljanima koji rade i borave u inozemstvu, a trenutno su u Hrvatskoj i trebaju napustiti Hrvatsku radi odlaska na posao u inozemstvo omogućen je prelazak granice ako su zdravi. Ako na rad i boravak u inozemstvo putuju javnim prijevozom, a ušli su u Hrvatsku prije manje od 14 dana, dužni su nositi tijekom putovanja kiruršku masku i svesti na minimum kontakt s drugim putnicima. Za prekid samoizolacije moraju se javiti teritorijalno nadležnom epidemiologu, a nadležno tijelo na lokalnoj razini će im izdati propusnicu do graničnog prijelaza (ukoliko se granični prijelaz ne nalazi u istoj županiji u kojoj se nalazi mjesto samoizolacije)”.

putovanje u doba corone, PUTOVANJE U DOBA CORONE: Sve što treba da znate
Kojim putem krenuti?

Državljanima trećih zemalja, u ovom slučaju BiH, je dozvoljen ulazak u R. Hrvatsku ako imaju odobren boravak u Republici Hrvatskoj (privremeni ili stalni), uz određivanje samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Državljani trećih zemalja, uključujući i BiH, u Republiku Hrvatsku mogu prijeći granicu i radi tranzita u druge države članice EU/EGP ukoliko imaju radnu ili boravišnu dozvolu u određenoj državi članici, pri čemu nema zadržavanja u Republici Hrvatskoj.

Osobe koje su dvojni državljani RH i BiH na graničnom prijelazu prilikom ulaska u R. Hrvatsku moraju se identificirati kao hrvatski državljani. Hrvatskim državljanima dozvoljen je ulazak u RH uz određivanje mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana, pri čemu će im biti izdana propusnica do adrese samoizolacije.

PUTOVANJE U DOBA CORONE: Sve što treba da znate

Nadalje, ako osoba ulazi u R. Hrvatsku s namjerom da napusti Republiku Hrvatsku za dva ili tri dana, dužna je odmah na graničnom prijelazu prilikom ulaska u R. Hrvatsku to izreći graničnoj policiji. Te osobe će se evidentirati, radi omogućavanja prelaska granice i radi osiguranja pridržavanja obveze kućne izolacije u vremenu trajanja koje je osoba izrekla prilikom ulaska u R. Hrvatsku (dva do tri dana). Takvim osobama granična policija u R. Hrvatskojće izdati propusnicu koja služi za odlazak do mjesta odabranog za samoizolaciju i za povratak do granice radi napuštanja R. Hrvatske. Takva propusnica se izdaje na rok ovisno o trajanju boravka osobe u R. Hrvatskoj (izrečeno pri ulasku u zemlju), a najdulje 72 sata. Temeljem izdane propusnice takva osoba može napustiti Republiku Hrvatsku u roku važenja propusnice.

BIH

Kada je riječ o ulasku u Bosnu i Hercegovinu, Granična policija Bosne i Hercegovine obavlja granične provjere sukladno Zakonu i Odluci Vijeća ministara, kojom se privremeno zabranjuje ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu.Odluka se ne primjenjuje na:

a) zdravstvene radnike koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu radi angažmana u struci,

b) osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje,

c) prekogranične radnike,

d) službe i timove Civilne zaštite,

e) pripadnike vojnih snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnika StožeraNATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini,

f)strance koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH,

g) vozače i pratitelje u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka,

h) posadeteretnih vozila i brodova u međunarodnom prometu,

i) čelnike država i članove njihovih delegacija čiji je dolazak i odlazak najavljen GPBiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH,

j) tranzit stranaca radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriju BiH,

k) strance koji imaju posebnu dozvolu za ulazak Bosnu i Hercegovinu, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu izdatu od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine,

l) na državljane susjednih država koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze radi obavljanja poljoprivrednih radova i imaju poljoprivredno zemljište u Bosni i Hercegovini, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice radi obavljanja privrednih radova na tom zemljištu posjeduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da osoba obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu.

Navedene osobe obvezne su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi)”.

Imate info za nas? Pišite nam: info@putokaz.info

Prethodni članakZAMJENA GUMA ZIMA LJETO: Kada mijenjati?
Sljedeći članakNEPOZNATO O MINHENU: 10 zanimljivih činjenica koje niste znali

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.