Connect with us

Njemačka

Raspoloženje njemačkih potrošača blago poboljšano

Objavljeno

on

Raspoloženje njemačkih potrošača poboljšano je i na pragu travnja, premda znatno blaže nego prethodnih mjeseci, poduprto osjetno nižim cijenama energije, posebno benzina i lož ulja, pokazalo je u srijedu istraživanje agencije GfK. 

GfK-ov indeks očekivanja potrošača za travanj, temeljen na anketi provedenoj među približno 2.000 Nijemaca, porastao je u odnosu na revidiranu vrijednost u ožujku za 0,9 bodova, na minus 29,5 bodova,

Negativne vrijednosti indeksa signaliziraju pad potrošnje na godišnjoj razini.

Indeks bilježi poboljšanje već šesti mjesec zaredom, pokazujući da je raspoloženje potrošača na putu oporavka, ocijenili su GfK-u.

Ističu ipak da je tempo poboljšanja zamjetno sporiji nego u prethodnim mjesecima.

Oglasi

“Očekivani gubitak kupovne moći sprječava održivi oporavak domaće potražnje”, rekao je GfK-ov stručnjak za potrošače Rolf Buerkl, što znači da privatna potrošnja ove godine vjerojatno neće dati pozitivan doprinos njemačkom gospodarstvu.

“Na to ukazuje i još uvijek vrlo niska razina povjerenja potrošača”, dodaje Buerkl.

Podindeks koji mjeri njihova očekivanja vezana uz primanja u idućih 12 mjeseci najviše je pridonio poboljšanju glavnog indeksa, ojačavši za tri boda u odnosu na prethodni mjesec, na minus 24,3 boda u ožujku, najvišu razinu u 10 mjeseci.

“Izgledima za primanja trenutno na ruku idu osjetno niže cijene energije, posebice benzina i lož ulja. Unatoč tome, inflacija će ostati visoka”, rekao je GfK-ov stručnjak za potrošače.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook