Connect with us

Njemačka

Revolucija u SPD-ovoj politici prema Rusiji

Objavljeno

on

Lars Klingbeil

Lars Klingbeil (44) sa novim nacrtom njemačke vanjske politike, on potiče ni manje ni više nego revoluciju! I stavlja kancelara Olafa Scholza (64) pod pritisak. Klingbeil čini tabu riječi društveno prihvatljivima.

On ne želi ništa manje nego reći zbogom svetom gralu SPD-a, tj. reći zbogom SPD-ovoj tradicionalnoj politici mira, razoružanja i kompenzacije ali prije svega politici Moskve .

Od 1945., na primjer, SPD izbjegava riječ “lidership” u vanjskoj politici kao što vrag izbjegava svetu vodicu. Nezamislivo: tvrdnja o vodstvu Njemačke. Gospodarski div se morao sakriti iza svih.

Klingbeil sada to raščišćava – i to radikalno.

U političkom dokumentu o vanjskoj politici za koji je odgovoran (“Socijaldemokratski odgovori na svijet u preokretu”) stoji: “Kao socijaldemokracija, želimo da Njemačka preuzme vodstvo za jaku Europu, za mir, slobodu i međunarodnog poretka temeljenog na pravilima.” Opravdan će biti onaj s njemačkom “veličinom i ekonomskom snagom”!

Pod naslovom “Preuzmi vodeću ulogu” list između ostalog kaže: “Mi smo važan partner za mnoge zemlje diljem svijeta. I upravo zato očekuju da Njemačka pokaže više inicijative i preuzme vodeću ulogu na međunarodnoj razini.”

Oglasi

To znači da ne možemo uvijek ostati izvan svega. Ako ste veliki i moćni poput Njemačke, morate iskoristiti svoju moć.

Klingbeilov papir: jasna objava rata šefu zastupničkog kluba SPD-a Rolfu Mützenichu (63).

︎Tek je početkom siječnja predao vlastiti nacrt za vanjsku politiku, koji je još mirisao na stari SPD – i u kojem se riječ “vodstvo” pojavljuje samo kao sinonim za rusku vladu.

Mützenich želi sačuvati staru SPD politiku za moderno doba, ali za Klingbeila to nije ništa više od vrijedne ostavštine – već samo temelj za novi, drugačiji put. Također i u vojnim pitanjima, gdje Klingbeil jasno definira provedbu vlastitih interesa kao politički cilj!

Klingbeil: “Preuzimamo više odgovornosti za provođenje naših zajedničkih interesa u smislu mirovnog poretka temeljenog na vrijednostima. To također uključuje vodstvo na ravnopravnoj osnovi u vojnim pitanjima.”

Mützenich ne želi znati (gotovo) ništa o “Bundeswehru”.

U dokumentu Mützenichove parlamentarne skupine, Bundeswehr se bavi samo razoružanjem i kontrolom naoružanja. Vojska pojavljuje se samo dva puta u 436 redaka u dokumentu zastupničke skupine.

Oglasi

Sasvim drugačije je s Klingbeilom, koji čak traži i vojni stožer EU-a. Europa se mora “moći konvencionalno obraniti od napada” i imati “odgovarajuće sposobnosti odvraćanja”. Jedno poglavlje nosi naziv “Snažan partner u NATO-u”.

Čak i ako, iz razumljivih razloga, više nema povjerenja u trenutno rusko vodstvo, piše parlamentarna skupina Mützenich, “diplomatski razgovori moraju ostati mogući”. Scholzovi telefonski razgovori s ruskim vladarom Putinom izričito su opisani kao točni.

Klingbeil ima drugačije mišljenje: Rusija je prijetnja, nacija u ratu – i eksplicitni agresor na nas.

Za razliku od čelnika frakcije, čelnik stranke ne oslanja se na politiku prema Rusiji – već izričito na blisku koordinaciju s istočnom Europom. Prema Klingbeilu, “sigurnosni interesi istočne i srednje Europe moraju se shvatiti ozbiljno”. Do sada je to zanemarivano gledajući Moskvu.

Klingbeil namjerno stavlja istočne susjede Njemačke u središte njemačke vanjske politike, spominje “Istočnu Europu” jedanaest puta u dokumentu i čak posvećuje posebno poglavlje regiji.

Za usporedbu: u slučaju Mützenicha, državna regija između Njemačke i Rusije pojavljuje se samo dva puta i marginalna je. Morate ih “više uključiti”.

Oglasi
Continue Reading
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook