Naslovnica Sport RIBOLOV U NJEMAČKOJ: Sve što treba znati

RIBOLOV U NJEMAČKOJ: Sve što treba znati

foto: cookelma

Uz nekoliko iznimaka, ribolov je dopušten u cijeloj Njemačkoj. Međutim, za ribolov su potrebne ribolovne dozvole i ribolovna licenca.

Njemačka ima mnoštvo ribolovnih područja, od planinskih izvora i rijeka sa zalihom lososa i pastrve na jugu zemlje do dubokog morskog ribolova bakalara u Baltičkom moru na sjeveru. Mnogi od najvećih njemačkih gradova imaju jezera u blizini, na primjer Berlin je okružen s preko 100 jezera, rijeka i otvorenih rudnika ispunjenih vodom.

Ribolov reguliraju i nadgledaju regionalna ribolovna udruženja (Landesfischereiverbände). Svaka savezna država ima jedan ili više Landesfischereiverband i propisi se razlikuju među državama. Propis koji je zajednički (gotovo) svim saveznim državama jest potreba za polaganjem ribolovnog ispita prije nego što prvi put zabacite udicu.

Dozvola za ribolov (Fischereischein)

Dozvola za ribolov (Fischereischein) stječe se po završetku Sportfisherprüfung (ispit za sportski ribolov). Ribolovni ispit obično se održava jednom ili dva puta godišnje, u različito vrijeme, ovisno o saveznoj državi.

Da biste dobili licencu:

Prijavite se u ribolovni klub (Angelverein) da biste saznali kada se održavaju lekcije i ispiti. Prije ispita morate položiti 30-40 sati poduke ribolova pod nadzorom (lekcije se obično održavaju tijekom 4 do 5 vikenda, informacije o datumima i upute obično su dostupne u lokalnim ribolovnim klubovima i trgovinama).

Na ispitu se provjerava znanje:

  • Različite vrste riba
  • Biologija riba i staništa
  • Ribolovna oprema i njezina uporaba
  • Postupak ulova
  • Različite vrste voda (jezera, rijeke, mora)
  • Relevantno zakonodavstvo o zaštiti riba, životinja i prirode

Nakon uspješno završenog ispita za sportski ribolov, ribolovni klub će izdati potvrdu o propusnici koja se može zamijeniti u lokalnoj vijećnici (Bezirksamt) za službenu ribolovnu dozvolu. Potvrda o uspjehu s ispita vrijedi doživotno, ali stvarna ribolovna dozvola vrijedi godinu ili pet godina. Licenca se može obnoviti uz naknadu.

Turističke i privremene dozvole

Turisti i privremeni posjetitelji mogu se također prijaviti za dozvolu turističkog ribolova od ribolovnog kluba. To bi trebalo dogovoriti prije putovanja u Njemačku kako bi se omogućilo vrijeme za dogovor o datumima i instruktorima za ispit iz turističkog ribolova. Postupak je sličan, ali licenca se izdaje izravno po završetku ispita i vrijedi samo ograničeno vremensko razdoblje. Dozvole za turistički ribolov vrijede jedan tjedan, dva tjedna ili mjesec dana.

Nedavno je, zbog velikog broja turista koji žele loviti ribu u Njemačkoj, nekoliko saveznih država potpuno ukinulo zahtjeve za licencom. Trenutno u bivšim istočnonjemačkim državama, Brandenburgu i Mecklenburg-Zapadnoj Pomeraniji, ribolovci trebaju samo ribolovnu dozvolu za ribolov.

Napomena: Prilikom ribolova, ukoliko se dozvola ne pokaže odgovarajućim vlastima (morska policija, šumarske službe i tako dalje) može doći do velikih novčanih kazni. Razlog je taj što se krši više zakona (zaštita prirode, krađa, okrutnost prema životinjama itd.).

Dozvole za ribolov

Da bi dobili ribolovnu dozvolu (potrebna u većini područja), ribolovci moraju predočiti svoju ribolovnu dozvolu lokalnoj ribolovnoj organizaciji ili klubu. Dozvole za ribolov mogu se kupiti za dnevne ribolovne ture, kao i za tjedna i mjesečna razdoblja. Dozvole su specifične za pojedine vode, stoga je pametno odabrati područje na kojem ćete loviti prije nego što nađete ribolovnu udrugu koja izdaje dozvolu. Dio troškova dozvole ide za održavanje voda čistim i opskrbljenim ribom.

Dozvole za ribolov nisu potrebne za ribolov u moru, premda su dozvole za ribolov i dalje potrebne (osim u saveznim državama s posebnim turističkim dozvolama).

Prethodni članakOLAKŠICE U BAYERNU: Od sutra se puno stvari vraća u normalu
Sljedeći članakDONNERSBERGERBRÜCKE KAPUT: Obnova neisplativa, treba rušiti
Bio sam na kraju svijeta, pa i nije tako strašno kako pričaju.