Connect with us

Kultura

Salman Rushdie objavljuje novi roman šest mjeseci nakon napada

Objavljeno

on

Šest mjeseci nakon što je izboden nožem, britanski pisac Salman Rushdie u utorak objavljuje svoj novi roman “Grad pobjede”, “epsku priču” o ženi iz 14. stoljeća koja prkosi patrijarhalnom svijetu kako bi vladala gradom.

Napisan prije američkog napada nožem koji je umalo odnio život autora rođenog u Indiji, roman čini se da predstavlja prijevod povijesnog epa izvorno napisanog na sanskrtu.

Dugo iščekivano djelo govori o mladoj djevojci siročetu Pampi Kampani koju je božica obdarila magičnim moćima i koja je utemeljila grad u današnjoj Indiji, Bisnagu, što se prevodi kao Grad pobjede.

Rushdie (75) neće promovirati svoj 15. roman zbog zdravstvenog stanja, iako je njegov agent Andrew Wylie rekao za Guardian da njegov “oporavak napreduje”.

Napadnut je dok je trebao govoriti na konferenciji u Chautauquai u sjevernom dijelu New Yorka, u blizini jezera Erie, 12. kolovoza.

Oglasi

Fetva zbog “Sotonskih stihova”

Autor se godinama skrivao nakon što je bivši iranski vrhovni vođa ajatolah Homeini naredio njegovo ubojstvo zbog, kako je smatrao, bogohulne prirode “Sotonskih stihova”.

Osumnjičenik za napad Hadi Matar, 24-godišnjak iz New Jerseyja porijeklom iz Libanona, uhićen je odmah nakon napada i nakon toga se izjasnio da nije kriv za optužbe.

Rushdie, naturalizirani Amerikanac koji živi u New Yorku 20 godina, izgubio je vid na jedno oko i sposobnost korištenja jedne ruke, rekao je Wylie u listopadu.

Napad je šokirao Zapad, ali su ga pozdravili ekstremisti u muslimanskim zemljama poput Irana i Pakistana.

Iako osobno ne promovira knjigu, Rushdie je počeo komunicirati putem društvene mreže Twitter, najčešće kako bi podijelio novinske recenzije svog novog romana.

Oglasi

Planirano je i nekoliko događaja koji će popratiti njegovo objavljivanje, uključujući konferenciju s piscima Margaret Atwood i Neilom Gaimanom koja će se prenositi online.

Ikona slobode govora otkako je bio podvrgnut fetvi koja ga je prisilila na skrivanje, Rushdie je još uvijek otvoreni branitelj prava na riječi.

Njegovo novo djelo prati junakinju na misiji da “pruži ženama jednaku slobodu djelovanja u patrijarhalnom svijetu”, prema sažetku izdavača Penguin Random House.

Knjiga govori o stvaranju grada i njegovoj propasti.

“Tijekom sljedećih 250 godina život Pampa Kampane postaje duboko isprepleten s Bisnaginim, od doslovnog sijanja iz vrećice čarobnog sjemena do tragične propasti na najljudskiji način: zbog oholosti onih na vlasti”, dodaje se.

Oglasi

Roman završava izjavom: “Riječi su jedini pobjednici”.

U SAD-u će biti objavljen u utorak, u Britaniji u četvrtak.

Continue Reading
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook