Connect with us

Automoto

SAMOVOZEĆE PILE: Autonomnim vozilima dopušteno do 130 km/h

Objavljeno

on

Punjenje električnog automobila
foto: envato/sofiiashunkina

Međunarodni stručni panel pri Gospodarskom povjerenstvu Ujedinjenih naroda za Europu pristao je povisiti maksimalnu brzinu za samovozeće automobile u određenim situacijama, priopćio je UNECE.

Prema odluci objavljenoj u četvrtak ograničenje brzine za autonomna vozila bilo bi podignuto sa 60 kilometara na sat na 130 km/sat. Također bi bilo dopušteno mijenjanje trake.

Prijedlog još treba potvrditi UNECE-ov Svjetski forum za usklađivanje propisa o vozilima, koji se sastaje od 21. do 24. lipnja, no taj se korak smatra formalnošću. Pravilo bi tada stupilo na snagu nakon otprilike šest mjeseci.

Više od 50 zemalja diljem svijeta članice su sporazuma, uključujući 27 zemalja EU. Sjedinjene Države, Kina i neke druge zemlje reguliraju autonomnu vožnju prema vlastitim standardima.

Trenutačno je automatizirana vožnja ograničena na određene situacije na autocesti, kao što su prometne gužve. U situacijama kao što su tuneli ili led na kolniku, koje automobili automatski otkrivaju putem kamera i senzora, vozače se upozorava i autonomna vožnja se isključuje.

Oglasi

Tehnologija autonomne vožnje ne znači jednostavno ulazak u automobil i prepuštanje vožnje računalu. Međutim, prema UNECE-u, i industrija i stručni panel rade na takvim mogućnostima.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook