Connect with us

Domovina

Slovenski sindikati javnog sektora zaprijetili štrajkom

Objavljeno

on

Ljubljana
Ljubljana (twenty20photos)

Slovenski sindikati zaposlenih u javnom sektoru zaprijetili su štrajkom ako vlada do idućeg tjedna ne odgovori na njihove zahtjeve za povećanjem plaća.

Kako su u srijedu na konferenciji za novinare kazali Branimir Štrukelj i Jakob Počivavšek koji te sindikate zastupaju u pregovorima s vladom, do sada nisu dobili odgovore na iznesene prijedloge, a očekuju da to učini najkasnije do utorka.

U suprotnom će slučaju, najavili su sindikalisti, organizirati glasovanje članstva o pokretanju štrajkaških aktivnosti.

Slovenski sindikati zaposlenih u javnom sektoru iziritirani su odlukom vlade Janeza Janše koja je posebnim zakonom i u dogovoru s liječničkim sindikatom odobrila veća primanja za oko sedam tisuća liječnika u javnom zdravstvu.

Plaće nisu rasle svima, slovenski sindikati traže jednakost

Zakonom potvrđenim krajem 2021. godine njima je zajamčeno napredovanje za šest platnih razreda u inače jedinstvenom sistemu plaća za javni sektor, što praktično znači da bi liječnicima plaće porasle za skoro 25 posto. Njihov sindikat Fides već godinama traži da se plaće liječnika izuzmu od sustava plaća u javnom sektoru jer smatra da su potplaćeni.

Oglasi

Prema dostupnim podacima koje prenose mediji, oko 7 posto od oko 7000 liječnika zaposlenih u javnom zdravstvu do sada je bilo rangirano u za njih najniži moguć 43. platni razred državnih službenika, s plaćom od oko 2020 eura bruto. S druge strane, čak svaki treći liječnik u javnom zdravstvu svrstan je u najviši 57. platni razred s bruto osnovicom od oko 4 tisuće eura, dok bi s povišenjem za šest platnih razreda imali oko 5000 eura bruto.

Na vladinu su odluku najprije reagirali u sindikatu zaposlenih u socijalnim ustanovama i zdravstvenoj njezi, navodeći da su razočarani što ih je vlada zanemarila, te također zatražili povećanje plaća za šest platnih razreda, a najavili su i štrajk upozorenja već 16. veljače.

Odgovarajući na zahtjeve ostalih sindikata o povećanju plaća, ministar za javnu upravu Boštjan Koritnik kazao je u srijedu da ne može prejudicirati stvari, no da smatra kako bi oni bili neodrživi za planirane javne financije jer bi povećali javnu potrošnju za milijardu eura.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook