Connect with us

Sportske Nidžarije

SLUČAJ SV TÜRKGÜCÜ MÜNCHEN: Naša posla (Quo Vadis Germania?)

Objavljeno

on

U Njemačkoj 3. Ligi ove sezone dogodio se slučaj koji nije baš čest u povijesti njemačkog nogometa, kod obazrivih i proračunatih Nijemaca. Ali, ovdje i nije bila riječ o posve njemačkom klubu radi čega se možda i dogodio bankrot usred sezone kada je, zamalo, liga postala i neregularna.

Türkgücü München klub je turskih migranata koji je osnovan 1972. godine i uglavnom je kao i drugi klubovi koje su osnovali migranti u Njemačkoj, tavorio po nižim ligama. U amaterskom nogometu, od 8. do 4. ranga. No, od sezone 2017/18 kreće njihov uspon i ostvareni su rezultati kakve je malo koji migrantski klub uspio ostvariti – dosegnuti razinu profesionalnog kluba.

Najprije su 2018. godine iz 6. ranga popeli se u 5. i tako svake sezone do 2020. godine koračali po stepenicu naprijed. Na koncu su zaigrali 3. Ligu što je jako lijepa priča, ali je nažalost bila osuđena na propast jer su njeni temelji ličili više na naše balkanske planove i snove bez realnih temelja, odnosno čisto srljanje bez pokrića. Klub je bio pod kontrolom Njemačko-turskog poduzetnika Hasana Kivrana od 2015. godine. No, nakon ulaska u 3. Ligu i u profesionalni nogomet, klub, praktički bez pravog doma, stadiona i klupskih prostorija, krenuo je još više srljati i sa novim igračima te poprilično izdašnim ugovorima dok su većinu kadra koja ih je i dovela do 3. Lige raspustili. Krenuli su u potpisivanje svega što je valjalo u trećoj ligi nudeći im ugovore koji nisu imali pokrića, a niti su ti novci bili realni za vrijednost dovedenih prinova – jednostavno su bili preplaćeni. Većina njih.

Neki osnovni plan u budućnosti je bio da Türkgücü München igra u “Cvajti”, ali valjda iz straha za opstanak u 3. Ligi (što je ipak samo bio paravan), načinjeno je jako puno diletantskih poteza i projekt je bio osuđen na propast.

Kada je Hasan Kivran 2015. preuzeo klub tada je još i napravio dobre prve poduzetničke korake. On sam je došao u Njemačku sa 6 godina, a u trenutku kada je izabran za predsjednika uprave Türkgücü München bio je na čelu tvrtke za Leasing automobila. Čim je preuzeo vodstvo kluba poduzeo je nekoliko ključnih koraka koji su ih doveli kroz nekoliko sezona u profesionalni nogomet.

Prvo je otvorio klub za ljude svih nacija i religija i promovirao je dvije žene u upravu (znam da je većina sklona propitkivati istinske namjere tih poteza, ali ovdje to odbacujem). Tada je definirao neke ciljeve poput etabliranja kluba kao trećeg najjačeg u Münchenu, poslije Bayerna i München 1860. I onaj dugoročni da se domognu ne samo profesionalnog nogometa nego da u dogledno vrijeme igraju 2. Bundesligu. To je potkrijepio i počeo ostvarivati vlastitim ulaganjima i okupljanjem drugih sponzora i ulagača, ponajviše turskih korijena. Znatno je osnažio klub i rast je bio neminovan.

Oglasi

Ali ulazak u 3. Ligu se pokazao ipak kao prevelik zalogaj, ne za ambicije jednog kluba koji bi, recimo da je imao ispravne i profesionalne navike svoje uprave, uspio se održati godinama tamo, nego je problem nastao što su dvadesetak igrača rashodovali i doveli i potpisali novih dvadesetak nudeći im nerealne ugovore dok su agenti i agencije tih igrača u čudu gledali i potpisivali trljajući dlanove (Kako ćemo vidjeti kasnije, svima im je “izašlo na nos”).

Tijekom procesa odobravanja licence za 3. Ligu pred početak sezone 2021/22 predstavili su budžet od oko 3 milijuna eura na što im je Njemački savez olako, bez puno provjere, izdao licencu. Kasnije se to pokazalo kao velika greška jer ne samo da nisu uspjeli zaklopiti tu financijsku konstrukciju i dobiti potrebna jamstva za taj navedeni iznos nego su potpisali igrače poput Sercana Sararera, Turpitza, Megdima Mavraja i druge, što je odmah bilo znakovito da takva imena ipak zahtijevaju još deblji budžet. Tu se Njemački savez dobro poskliznuo i tako većim dijelom učestvovao u katastrofi koja se zbila usred sezone u 3. Ligi kada je klub financijski lipsao i slijedom toga kažnjen je izbacivanjem.

Usput, već sada se vidi koliko su se opekli jer trenutno kao izgledni kandidat za 3. Ligu naredne sezone je, recimo, BFC Dynamo koji treba igrati (najvjerojatnije) sa Oldenburgom u doigravanju za viši rang i veliki je favorit. Ali, DFB (Njemački nogometni savez u prijevodu) traži od kluba da do 1. lipnja dostavi jamstva za oko milijun Eura za sljedeću sezonu. Bez popusta i propusta, ovoga puta. Ukoliko ne uspiju, doigravanje, odnosno uzvratna utakmica koja je na rasporedu 2. lipnja se ne treba ni igrati jer automatski sljedeći klub ima pravo na direktan plasman što bi u ovom slučaju bio Oldenburg koji nema niti stadion sa reflektorima i pratećim sadržajem za profesionalni nogomet. Ako bi željeli igrati pak 3. Ligu onda bi to morali napraviti na nekom drugom, iznajmljenom, stadionu koji zadovoljava uvjete. Ili ako bi i oni odustali, treća u redu stoji Carl Zeiss Jena koja ima sve i jedva bi dočekala takav rasplet.

Da se vratim Türkgücü Münchenu i, nažalost, rasplinutim snovima svih ljudi turskog porijekla u Njemačkoj koji su imali želju, nakon što su vidjeli koliko je bilo njihovih zemljaka na utakmici grupne faze Europa lige u Frankfurtu kada su igrali Eintracht i Fenerbahce, da takvo nešto bude u Münchenu svaki drugi vikend u 2. Bundesligi.

Od tridesetak igrača koliko su imali na pripremama i otvaranju sezone, i to mahom igrača koji bi mogli igrati u najboljim klubovima “Drite”, na zadnjoj utakmici prije konačnog raspada, u Wiesbadenu protiv Wehena, jedva su skupili 14 koji bi odigrali taj meč.

Danas, niti godinu dana poslije, svi ti igrači su dobili papire i savjete od advokata da se prijave na burzu rada kako bi imali makar osnovna primanja i pravo na socijalno i zdravstveno, dok ne pronađu novi angažman. Neki su se već brzo snašli.

Oglasi

Bilo je tu i naših igrača, odnosno porijeklom sa Balkana, od kojih izdvajam Filipa Kušića, Njegoša Kupusovića, Antonia Tikvića – mladog talenta koji je potpisao za Bayern II, zatim, Omar Sijarić i kao najpoznatije ime Petar Slišković koji je možda ipak na vrijeme dignuo sidro i prešao u Wehen iz Wiesbadena.

Hasan Kivran je biznismen koji se poželio igrati Football Managera uživo i voditi jedan klub kako to više priliči varošicama s periferije Europe gdje vladaju prije svega “baje” i korupcija – “sredit će to rođo”. Iako mu je zamalo prošlo i djelomično je izbjegao neke norme Njemačkog saveza, ali ipak truli sistem se urušio sam od sebe, no, još uvijek ima u Njemačkoj nekakva crta koja se, makar sve labavije, drži i ispod koje se ne smije srozati.

Na kraju mi je najviše žao samog kluba koji je kao jedan takav migrantski klub sa, ipak, nekakvom tradicijom iza sebe, ostao srušen i ukaljan. A doveden je do profesionalnog nivoa i uz samo malo pametnog rada mogao je tamo i ostati da učvrsti temelje. Ima takvih klubova jako puno u Njemačkoj i zamislite samo da, recimo, jedna Croatia Berlin, ili Hajduk Wiesbaden popnu se do 3. Lige i postanu profesionalni klub?

Naravno, mnogima to nije cilj jer 99% takvih klubova je osnovano prije svega kao socijalni alat i mjesto okupljanja na kojemu se promiču kultura i vrijednosti iz zemlje iz koje dolaze njegovi osnivači. Ali, ako netko ima i veće ambicije, nisu neostvarive. Naprotiv, Türkgücü München pokazao je da se može, ali su onda pokleknuli u najvažnijem koraku, na zadnjoj stepenici. Odnosno, sve ono dobro što je Hasan Kivran uradio na tom putu, sam je srušio kada je dohvatio jedan cilj, i to najvažniji i najveći.

“Odjednom je” preko noći htio pregaziti nekoliko stepenica i neprirodno napumpati klub kako bi što prije dohvatio 2. Bundesligu. Da mu porastu dionice i popularnost, zatim bi ga prodao, odnosno svoj udio. I zaradio. 

Oglasi

Türkgücü München završio je katastrofalno i skrenuo pažnju savezima da moraju pritegnuti uzde jer ovako nešto se ne smije ponoviti.

Kako sada stvari stoje uspjeli su spasiti što se spasiti dalo pa bi trebali sljedeće sezone igrati Regionalligu Bayern. Dakle, imaju novu šansu, ali i iskustvo iz prve ruke kako ne treba raditi.

Ovo je priča o SV Türkgücü München, a zapravo je priča, nažalost, brojnih klubova koje poznajemo. Pogotovo kod nas, ali nije izuzetak ni Germania.

Continue Reading
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook