Connect with us

Njemačka

Snažno gospodarstvo nije u Njemačkoj riješilo problem siromaštva

Objavljeno

on

Prazan novcanik

Više od dva milijuna građana Njemačke redovno koristi usluge banaka hrane, a milijun ne može adekvatno grijati svoje domove, unatoč snažnom gospodarstvu u proteklih deset godina, pokazalo je istraživanje instituta WSI.

U 2019. godini udio građana s primanjima više nego upola manjim od medijana iznosio je 11,1 posto populacije od 84 milijuna ljudi, utvrdio je Institut za ekonomske i društvene znanosti WSI u istraživanju objavljenom u četvrtak.

Od 2010. do 2019. uvećan je za 40 posto, izračunao je institut, blizak sindikatima.

U 2010. medijan primanja kućanstava po stanovniku iznosio je 21.219 eura, a 2019. godine 24.037 eura.

„U 2019. godini broj siromašnih u Njemačkoj dosegnuo je najvišu razinu u povijesti”, rekli su autori istraživanja, iako je razdoblje od 2010. do 2019. obilježilo snažno gospodarstvo i pad stope nezaposlenosti.

Oglasi

Dobri ekonomski rezultati i smanjena nezaposlenost nisu pomogli siromašnijim kućanstvima čija se materijalna situacija dodatno pogoršala, naglašavaju, napominjući da je siromašnima u 2010. trebalo oko tri tisuće eura da prekorače granicu siromaštva.

U 2019. nedostajalo im je gotovo četiri tisuće eura.

Istraživanje WSI-a pokazalo je da se rast broja siromašnih ne može pripisati nedavnim događajima, poput pandemije koronavirusa i snažnog rasta cijena energije potaknutog ruskom invazijom na Ukrajinu, napominje agencija dpa.

I dobrotvorne organizacije upozoravaju da je siromaštvo u Njemačkoj dosegnulo nove rekordne razine. Prema podacima ureda za statistiku, siromaštvo je u 2021. prijetilo 13 milijuna građana Njemačke, što odgovara 16 posto stanovništva.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook