Naslovnica Izdvojeno SPAHN ŽELI OKONČATI “EPIDEMIJSKU SITUACIJU”: Dolazi li Dan slobode?

SPAHN ŽELI OKONČATI “EPIDEMIJSKU SITUACIJU”: Dolazi li Dan slobode?

Nazire li se kraj mjerama?

Jens Spahn

Savezni ministar zdravstva Jens Spahn izjasnio se za postepeno ukidanje takozvane “epidemijske situacije nacionalnog opsega”. Kako je potvrdio glasnogovornik ministarstva, političar CDU -a izrazio se u skladu s tim u ponedjeljak tijekom konzultacija s saveznim ministrima zdravlja .

Institut Robert Koch (RKI) klasificira “rizik za cijepljene osobe kao umjeren”, pa bi s obzirom na trenutnu kvotu cijepljenja epidemiološka situacija mogla isteći i okončati se kao iznimka za cijelu državu 25. studenog 2021., rekao je Spahn iz “Bild” novine prema citiranim sudionicima. “Time će se okončati izvanredno stanje koje postoji od 28. ožujka 2020.

Odluku o okončanju “epidemijske situacije nacionalnog opsega” donosi Bundestag. Parlament ga je prvo uspostavio u ožujku 2020. na početku pandemije, a zatim ga je više puta produžavao, posljednji put za tri mjeseca krajem kolovoza. Isteći će ako ga parlament ne produži. “Epidemijska situacija” daje ovlasti saveznim i državnim vladama da izdaju uredbe o mjerama protiv korone ili nabavi cjepiva.

Nejasno je hoće li jednom kad se “epidemijska situacija” okonča, automatski doći do svojevrsnog “Dana slobode” sa prestankom svih ograničenja, o čemu se nedavno iznova raspravljalo. Budući da su savezne države same odgovorne za mjere korone. Oni definiraju pravila o udaljenosti, događajima i maskama u svojim propisima i redovito ih ažuriraju.

IZVORAZ
Prethodni članakMÜNCHEN: Zaljubio se preko interneta pa ostao bez 200.000 eura
Sljedeći članakPOSAO U MÜNCHENU – Savjeti za lakše pronalaženje novog posla