Connect with us

Zanimljivosti

STALNO PANIČARE: Nijemci u strahu masovno kupuju električne grijalice

Objavljeno

on

Žena se grije na električnu grijalicu
envato/nikki_meel

Nijemci u strahu od nestašica plina na jesen i zimu pojačano kupuju električne grijalice iako uredi za zaštitu potrošača upozoravaju na neekonomičnost ovakve vrste grijanja. Slično se događalo i u doba pandemije kada su se praznile police trgovina, a sjećamo se i nestašica toaletnog papira, potom ulja, brašna i ostalih proizvoda. U strahu od nuklearnog rata počeli su stvarati i zalihe konzervirane hrane i vode, no, zašto Nijemci stalno stvaraju određenu paniku?

Neki bi mogli reći “navikli su da imaju, štede, i boje se nestašica”, međutim, mnogi su došli do zapažanja kako ova nacija učestalo ima ugrađen strah od nekakvih velikih katastrofa i nepogoda, a onda dolazi do širenja panike i započnu pražnjenja polica u trgovinama. Naravno, rezultat takvih masovnih pražnjenja zaliha je automatsko poskupljenje jer građani sami stvaraju nestašice, uglavnom bespotrebno.

“Bilježimo natprosječno veliku potražnju za grijalicama”, priopćio je lanac trgovina električnih proizvoda Media Markt/Saturn.

Lanac trgovina građevinskog materijala Hornbach zabilježio je 100 posto veću potražnju nego u istom razdoblju prošle godine.

“Potražnja je naglo porasla posljednjih tri tjedna”, kaže Florian Preuss iz lanca Hornbach.

Oglasi

Istodobno je, kako javlja internetska stranica za usporedbu cijena Idealo, osim ogromnog porasta potražnje za električnim grijalicama skočila i potražnja za drugim alternativama plinu poput peći na drva i ugljen.

Strah od rata s Rusijom i općenito nestašice svega

Kako javlja agencija Dpa, građani Njemačke sve više strahuju da bi Rusija u potpunosti mogla prekinuti dovod plina u Njemačku. Građani koji žive u stanovima koji pripadaju nekoj od stambenih kompanija poput Vonovie strahuju i od najavljenog sniženja noćne temperature u stanovima ove kompanije.

Stručnjaci procjenjuju da bi prava navala na električne grijalice mogla uslijediti najesen kada se građani vrate s ljetnih odmora.

Istodobno uredi za zaštitu potrošača upozoravaju na visoke cijene grijanja ovakvim uređajima i ukazuju na to da je grijanje na električnu struju pogodno samo u slučaju kratkoročnog kvara ili nestanka grijanja.

“Dugotrajno grijanje na struju nema smisla. Grijanje električnim grijalicama je još uvijek tri puta skuplje od grijanja plinom”, kaže Reinhard Loch iz Ureda za zaštitu potrošača savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Oglasi

Trenutno u Njemačku glavnim plinovodom Sjeverni tok 1 ne dolazi plin zbog remonta postrojenja. Mnogi strahuju da Rusija nakon jednotjednog remonta neće više pustiti plin kroz ovaj plinovod kojim dolazi većina plina iz Rusije za Njemačku.

Od napada Rusije na Ukrajinu Njemačka pojačano traži druge izvore plina poput pojačanog uvoza ukapljenog plina no potpuna ovisnost o ruskom plinu bi mogla potrajati još godinama.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook