Connect with us

Savjeti

Stan kojeg nema: Prevare na tržištu nekretnina u Münchenu

Objavljeno

on

Ponuda pristupačnog životnog prostora je oskudna, a interes je velik – posebno u Münchenu. Kako prevaranti to iskorištavaju?

Pronalaženje jeftine kuće u gradskom području kao što je München je gotovo kao dobitak na lutriji. U listopadu, primjerice, tisuće studenata ponovno hrli u glavni grad države u potrazi za smještajem a mnogi se natječu za ono malo ponuda na poznatim portalima za nekretnine.

Ovu napetu situaciju iskorištavaju prevaranti koji trenutno sve više mame ljude lažnim oglasima stanova, a ponekad i kradu podatke zainteresiranih strana. “Moderan jednosobni stan na odličnoj lokaciji”, sve to za samo 400 eura mjesečne najamnine – nažalost, ovakve ponude su gotovo uvijek predobre da bi bile istinite. No, kako prepoznati gadne prijevare i što o njima kažu sami portali?

Prijevare sa stanovima u Münchenu: Ovako prepoznajete prijevare

Plaćanje unaprijed, lažne naknade ili čak krađa identiteta – savjetovalište za potrošače upozorava na velik broj prijevara. Rasprostranjen scenarij je “trik s plaćanjem unaprijed”. Tražitelji stana imaju kontakt s navodnim vlasnicima stana, koji se, međutim, ne mogu osobno pojaviti u razgledavanju stana jer su u inozemstvu.

Kako bi se posjet ipak mogao održati, predlaže se da se ključ stana zainteresiranoj strani pošalje poštom. U tu svrhu potencijalni novi najmoprimci trebaju uplatiti polog na “vlasnika”.

Oglasi

München: Prevaranti tražili novac za lažno razgledavanje stana

Naravno, ključ se nakon toga nikad ne šalje i navodni stanodavac odjednom više nije dostupan. Ovaj loš trik postoji i u proširenom obliku. Prema savjetodavnom centru za potrošače, ponekad se stvarno pošalje ključ, koji zatim prihvaćaju zainteresirane strane uz naknadu za prezime. Ovdje će osoba koja traži stan zapeti s pristojbom i naravno ključ neće stati u bravu.

U gradovima kao što je München možete biti sretni ako dobijete termin za razgledavanje imovine a prevaranti i to iskorištavaju. Zatim naplaćuju pregled lažnog stana kako bi se unaprijed odabrali zainteresirani. U drugim slučajevima, stan se također nudi izravno u najam, a da ga se uopće ne vidi, tvrde zastupnici potrošača. Zatim se prevaranti žele dočepati depozita za najam podnositelja zahtjeva. Zapravo, polog se plaća tek kada je sklopljen ugovor o najmu.

Tražite stan u Münchenu: kruže brojni phishing e-mailovi

Čak ni vaši vlastiti podaci, pa čak ni vaš vlastiti identitet nisu sigurni od prevaranata. Prema savjetovalištu za potrošače, takozvana phishing e-pošta također se sve češće koristi. Navodno u ime portala za nekretnine, to se šalje kupcima. Pošiljatelji potom u porukama traže da putem poveznice unesu pristupne podatke ili da otvore privitak.

Međutim, stranice veze su lažne, a privici u tim slučajevima često su zaraženi zlonamjernim softverom. Zaštitnici potrošača upozoravaju da ni u kojem slučaju ne šaljite kopiju osobne iskaznice. Ovo često traže navodni pružatelji smještaja iz raznih razloga. Međutim, s kopijom kriminalci mogu iskoristiti identitet za nezakonito poslovanje.

Cijena najma daje inicijalni pokazatelj je li ponuda ozbiljna

Problem je poznat i na samim portalima a operateri su nešto poduzeli protiv prijevara. Lennart Dannenberg, glasnogovornik Immobilienscout24, kaže za AZ: “Integrirali smo brojne tehničke filtere i upite u naše sustave pomoću kojih provjeravamo sve novoobjavljene oglase.” To znači da bi se 70 posto lažnih oglasa moglo filtrirati prije nego što izađu na internet.

Oglasi

Korisnicima se također preporuča da u svakom trenutku koriste funkciju prijave ako smatraju da je prijava dvojbena te da po potrebi obavijeste policiju. Ali kako točno znati je li oglas za nekretninu legitiman – ili nije?

Prema Immobilienscoutu24, cijena često služi kao mamac. Stoga treba biti oprezan ako se ponude čine nesrazmjerno jeftine. Portal također nudi informacije o cijeni i lokaciji u svakom oglasu. Tamo možete provjeriti je li cijena stana realna.

Prevaranti djeluju tamo gdje je nedostatak stanova posebno velik – uključujući i München

Ali proturječnosti između slika i teksta, nerealne fotografije poput onih u brošuri ili čak lošeg njemačkog jezika te upiti na engleskom također mogu biti znak lažnih oglasa. Oglasi također trebaju sadržavati određene informacije. Renomirani dobavljači obično daju količinu toplog u osnovnoj najamnini a i energetski certifikat. Ako ste već u kontaktu s ponuđačima, obratite pozornost na upadljive e-mailove, poručuju iz savjetovališta za potrošače.

Datotečni privici koji završavaju na “.exe” mogu sadržavati zlonamjerni softver i trojance. Adrese e-pošte s uočljivim domenama kao što je: name@billige-traumwohnung.de također bi vas trebale natjerati da sjednete i obratite pažnju. Naposljetku, potreban je poseban oprez pri transferima u inozemstvo. Dannenberg smatra da je pojašnjenje teme vrlo važno, jer prevaranti ciljaju upravo tamo gdje je najveća potreba i djeluju tamo gdje je tržište najma posebno napeto – to naravno uključuje i München.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook