Connect with us

Njemačka

Stanje u njemačkom gospodarstvu se poboljšalo

Objavljeno

on

Stanje u njemačkom gospodarsku poboljšalo se u proteklim tjednima, objavila je središnja banka u izvješću za siječanj, istaknuvši ublaženu krizu na tržištima energije.

Gospodarstvo je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca vjerojatno stagniralo, procjenjuje Bundesbank, podsjetivši da je u mjesečnom izvješću za prosinac bio prognozirao blagi pad aktivnosti.

I statistički ured preliminarno je nedavno objavio da je BDP na kraju prošle godine stagnirao u odnosu na treće tromjesečje, napomenuli su. 

“Zadnji objavljeni podaci bili su u cjelini bolji no što se pretpostavljalo u projekcijama iz prosinca”, konstatirala je Bundesbank, koja je na kraju prošle godine predvidjela blagi pad aktivnosti u prvom i drugom tromjesečju 2023.

Gospodarstvo su zakočili inflacija i neizvjesnost koju je stvorio rat u Ukrajini, ali stres na energetskom tržištu značajno je ublažen od ljeta prošle godine, objasnili su.

Oglasi

Industrija i građevinski sektor imaju manje problema s nabavom, a fiskalne mjere ublažile su udar poskupljenja energije na kućanstva.

Zahvaljujući vladinim mjerama inflacija je u prosincu kliznula na 8,6 posto, s 10 posto u studenom i 10,4 posto u listopadu. U cijeloj 2022. iznosila je 7,9 posto i bila je najviša unatrag 70 godina.

U 2022. najveće europsko gospodarstvo poraslo je 1,9 posto, a Bundesbank je u prosincu prognozirao da će se BDP u ovoj godini blago smanjiti, za 0,5 posto, napominje dpa.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook