Naslovnica Izdvojeno Štrajk u klinikama: Stotine radnika štrajkaju u Münchenu

Štrajk u klinikama: Stotine radnika štrajkaju u Münchenu

Podignute ruke prosvjednika
foto: twenty20photos

Širom Njemačke ovog utorka štrajkuju zaposlenici sveučilišnih klinika i bolnica. Traže bolju plaću. Zaustavljanje rada u četvrtom valu pandemije dovodi do kritika.

Vrijeme štrajkova usred četvrtog vala neki smatraju pogrešnim. U sporu oko plaća u državnim javnim službama, sindikat Verdi proširuje svoje štrajkove upozorenja u zdravstvenom sektoru


Najmanje 150 zaposlenika štrajka u Rechts der Isar

U utorak je radna snaga Münchenskog Rechts der Isar-a i pet bavarskih sveučilišnih klinika pozvana da obustavi rad. Unija želi povećati pritisak. Odaziv je velik u klinici u Rechts der Isar u Münchenu, s najmanje 150 zaposlenika, rekao je Verdijev glasnogovornik u utorak ujutro.

Štrajkovi upozorenja ne odnose se samo na plaće u klinikama, već i na sve zaposlenike u kolektivnim pregovorima u 16 saveznih država. Verdi poziva na povećanje prihoda od pet posto, ali najmanje 150 eura u razdoblju od dvanaest mjeseci. Zdravstveni radnici mjesečno bi trebali primati 300 eura više.

Sindikat traži više novca


Pregovori kolektivne zajednice saveznih država moraju se suočiti sa zahtjevima zaposlenika putem štrajka upozorenja“, objašnjava Robert Hinke, voditelj odjela za zdravstvo i socijalna pitanja u ver.di Bavaria, “kako bi se vratili u stvarnost.” Kolektivno pregovaračko udruženje njemačkih država (TdL) do sada je odbacilo te tvrdnje. Ulogu ima i činjenica da su porezni prihodi pali u pandemiji korone, a savezne države povećale svoj dug.

Poslodavci ne vide problem


Osobito je u bolnicama opterećenje medicinskog osoblja i liječnika naglo poraslo. Međutim, pregovarač poslodavca (TdL), Reinhold Hilbers (CDU), to vidi malo drugačije. U pregovorima je izjavio da ne vidi nikakvu posebnu stresnu situaciju zaposlenika u sveučilišnim klinikama ili u zdravstvenom sustavu, koja bi opravdala njihovu posebnu potrebu za djelovanjem.“Vodenje pregovora u TdL-u tako izaziva sukob, dok se u četvrtom valu pandemije sada traži da zdravstveni radnici rade preko granice”, objašnjava Hinke.

“Zdravstveni sustav gurate uza zid. Situacija na poslu i stresu bila je neprihvatljiva i prije pandemije. Danas se situacija pogoršala. Ali čini se da to još uvijek nije doprlo do svih.”

Ukoliko je i vama postalo previše stresno uvijek možete pronaći bolje. Naša preporuka WORK HR SOLUTIONS

IZVORAZ
Prethodni članakUBOJSTVO U MEMMINGENU: 16-godišnjakinja pronađena mrtva
Sljedeći članakBožićni sajam u Münchenu je otkazan!
Život je neobično putovanje, a ja sam skitnica s još neobičnijim odredištem.