Connect with us

Zanimljivosti

Sve više njemačkih učenika ne zna plivati

Objavljeno

on

Broj učenika koji osnovnu školu napuštaju a da nisu naučili plivati udvostručio se posljednjih pet godina, priopćilo je u utorak Društvo spasilaca Njemačke (DLRG).

„Godine 2022. oko 20 posto djeca između šest i deset godina nije znalo plivati. Godine 2017. taj je postotak bio upola manji“, priopćio je DLRG pozivajući se na ispitivanje što ga je po njihovom nalogu proveo institut Forsa.

Prema istim podacima, daljnjih 23 posto djece je, prema navodima roditelja, nesigurno u održavanju na površini, a 57 posto se u vodi osjeća sigurno.

U DLRG-u smatraju, međutim, da roditelji precjenjuju potvrdu škole da im dijete zna plivati zbog toga što se kod ove potvrde ne radi o plivačkoj diplomi koja potvrđuje sigurnost u vodi.

Kao glavni razlog za nagli porast broja djece koja osnovnu školu (od prvog do četvrtog razreda) napuštaju bez potvrde o uspješnom sudjelovanju na plivačkom tečaju navodi se izostanak nastave tjelesnog odgoja u bazenima tijekom pandemijskih godina.

Oglasi

Ispitivanje je isto tako pokazalo da je postotak osoba koje ne znaju plivati mnogo viši u obiteljima s nižim primanjima, kao i u obiteljima s migrantskom pozadinom.

U nekim obiteljima koje dolaze iz drugačijeg kulturnog miljea roditelji ženskoj djeci ne dopuštaju sudjelovanje na nastavi tjelesnog odgoja na bazenu, što doprinosi porastu broja odraslih koji ne znaju plivati.

„Kao što djevojčice i dječaci moraju naučiti čitati i pisati, isto tako moraju naučiti plivati“, rekla je prilikom objavljivanja studije predsjednica DLRG-a Ute Vogt. Ona je istaknula kako je potrebno ustrajati na tomu da djeca na kraju osnovne škole znaju plivati.

Čelnica DLRG-a upozorila je na štetnost zatvaranja bazena, što je zbog štednje energije bio slučaj u nekim njemačkim gradovima.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook