Connect with us

Sportske Nidžarije

SVJETSKO PRVENSTVO: Neka “igre” počnu!

Objavljeno

on

Katar SP

SVJETSKO PRVENSTVO: Neka “igre” počnu!

Klupski nogomet je priveden kraju u ovoj ludoj polusezoni, “uočnici” Svjetskog prvenstva, i sada se možemo maksimalno okrenuti i posvetiti isključivo reprezentacijama. 

Tri, dva, jedan, idemo…

Ops, ali gdje ćemo?

Selektori strepe uoči okupljanja svojih odabranika sa liste od 26 sretnika za Katar da se ne bi u posljednjim trenutcima dogodila ozljeda.

Oglasi

A ti sretnici pogubljeno gledaju svoj raspored, šta su sve prošli posljednjih mjeseci i šta sve je pred njima do kraja ove nevjerojatno lude sezone. Trebati će im najprije nekoliko dana psihofizičkog “restarta” i odmora, a vremena nema jer šou mora ići dalje, a vrijeme je novac.

Navijači se dijele u tabore te je veliki dio njih kritički nastrojen i poziva na bojkot Svjetskog prvenstva zbog svega čime je obavijena organizacija samog turnira u režiji “katarskih petrodolara”… Jedan dio njih negoduje samo jer se igra zimi i jer je nagrđen sav štimung na koji su do sada navikli tokom ljetnih dana u godinama kada se održavaju ovi turniri inače. Ima i onih kojima ništa ne smeta i ne interesira ih previše sva ta fama i pompa nego “samo daj nogometa”… Štoviše, uživaju u ovolikom broju utakmica i prenatrpanom rasporedu jer, neka igara…

Ali s pravom smo svi zbunjeni i kao da se nalazimo na velikom aerodromu gdje nas stotine ljudi želi uhvatiti za ruku i razvući na sve strane. Zagovarači svih tih strana su na momente neizdrživo agresivni pri prezentiranju i obrani svojih stavova da je to postalo nerijetko i jako opasno. A još najgore od svega je što sve teže i teže biva prosječnom pratitelju razabrati šta su iskrene namjere, šta istina, a šta zlonamjera. Odnosno, tko se želi samo okoristiti situacijom da propagira neke svoje skrivene ciljeve i sasma druge namjere ima.

Naravno da smo frustrirani situacijom u kojoj te sa svake strane vrebaju lešinari koji su spremni, da ako nisi zauzeo stranu, ili ako se nisi izjasnio precizno, da te oglođu doslovno do kosti. I hrskavice. Naravno je i da se svaki normalan čovjek bori i brine za ljudska prava, pa to valjda svako treba da čini radi samoga sebe. Ali napadati ljude što će pratiti turnir u nekom Kataru gdje su brojni radnici prolili svoju krv za te stadione nije nešto najispravnije i najbolje što možeš učiniti. Dovoljno je pogledati oko sebe, malo bolje, i na svakom koraku to isto možemo pronaći protiv čega su sada odjednom žustro ustali. Trebali bi prisjetiti se jedne velike mesne industrije koja je zaposlila tisuće radnika istočne Europe i smjestila ih po desetine u samo nekoliko kvadrata. Usred Njemačke! Ili se razlikuje nivo ugroženosti možda u Kataru, Njemačkoj ili u Bosni i Hercegovini gdje je također nemalo radnika i potplaćeno i rade u neizdrživim uvjetima, na koncu i opasnim po život? 

Tko to mjeri i tko ima pravo to da ocjenjuje i da mi potom nabada na nos što ću gledati nogomet na krvavim terenima u Kataru i što nisam za bojkot? Licemjeri! U najvećem broju oni koji to sve koriste kako bi zujali okolo o tome i sve im se završava na tome – lajanju samo. Vrlo malo ih je koji iskreno, nešto po tom pitanju i čine. Od pojedinaca do velikih organizacija i korporacija. Čast onim rijetkim izuzetcima. Ali, njihov modus operandi je svakako drugačiji. 

Oglasi

Jesmo li svjesni da agresivnim nametanjem makar i ispravnih stvari i stavova automatski postajemo kao i ovi drugi?

I šta to drugačije izgleda neko drugo još takmičenje pod Fifinom, pa i Uefinom šapom? Ako ćemo već cjepidlačiti! Ništa, cijela je organizacija puna korupcije, mutnih i prljavih poslova. Treba li onda bojkotirati sve, i Ligu prvaka i… Ne, ali treba se na drugačije načine boriti protiv toga. 

Redovito izlaze članci u medijima koji se bave ovim temama. U posljednje vrijeme je veliki broj njih plasiran u tonu da nije Fifa znala što se sve dešava i da im je sve lažno prezentirano. A sve loše se svodi i pokušava trenutno prebaciti državi Katar. Fifa sada želi ispasti nevina i oprati svoj imidž, a uzela je novce da dodijeli domaćinstvo upravo državi Katar koja, kao i neke druge arapske zemlje, želi sportom oprati i popraviti svoj imidž. 

Uz to sve treća strana možda i ponajviše trlja ruke i “naplaćuje” skupo ove trenutke. Zapravo, godinama već, samo sada ponajbolje i na vrhuncu, raznorazne korporacije, PR menadžeri, marketing agencije pa i veliki broj nevladinih organizacija i boraca za ljudska prava na silu guraju raznorazne akcije koje uključuju homoseksualce, jednakost spolova, rasnu jednakost, gdje ide i gdje ne ide samo kako bi uz krinku, tobože, borbe za ugrožene i za ljudska prava “prodali” svoj proizvod ili bilo što drugo. Sve što im padne napamet, i što im treba da bi ostvarili svoj cilj, pokušavaju progurati na taj način. A tako, zapravo čine još i više štete. Ali njih za to nije briga. Naravno, bitan je profit i bilo što drugo u njihovom interesu. Satraše se od brige za pravima i ugroženošću homoseksualaca, žena, tamnoputih osoba… drugih i drugačijih.

Milijun je razloga koji govore zašto je bilo pogrešno i bespotrebno jednoj takvoj državi dodijeliti domaćinstvo. I sportskih i nesportskih. Vrlo malo je njih koji bi mogli govoriti za. A moglo bi se nadugo i naširoko raspravljati o tome do u detalje, ali trebalo bi nam mnogo više stranica koliko to jedan normalan članak dozvoljava. Nažalost, dobili smo turnir u kojemu je najmanji fokus na nogomet. Dobili smo podijeljenost i razdor. Dobili smo vukove koji sa strane prežaju i koriste se situacijom. I više nego ikada trebamo napeti čula i dobro razabirati šta nam se sve servira pri konzumaciji “ovo malo nogometa”, što je od njega ostalo. 

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook