Connect with us

Putovanja

Top 5 destinacija koje možete posjetiti izvan Njemačke s kartom od 49 eura

Objavljeno

on

Svibanj je tu, a bome i dugo očekivana karta od 49 eura (Deutschland ticket). Ako želite maksimalno iskoristiti sve državne praznike (Feiertagen) koje ovaj mjesec nudi i osjećati se ipak malo nadahnutije od jednodnevnog izleta u, recimo, dvorac Neuschwanstein, evo pregleda gradova izvan Njemačke koje možete posjetiti uz vašu provjerenu kartu od 49 eura.

Od 1. svibnja 2023. Deutschland ticket od 49 eura vrijedi za sve regionalne vlakove i javni prijevoz diljem savezne republike. Iako to znači da međugradski ICE ili IC vlakovi ne dolaze u obzir, uz malo strpljenja može se stići prilično daleko s kartom od 49 eura.

To uključuje prelazak granica u neke od osam susjednih zemalja Njemačke. Budući da se granice nacionalnih željezničkih linija obično ne nalaze na stvarnoj granici između dviju zemalja, u nekim slučajevima njemačka nacionalna tarifa i dalje se primjenjuje na postaje s druge strane susjedne granice.

Za 49 eura od Tøndera do Salzburga

Pod uvjetom da postoji regionalni prijevoz za te veze, karta od 49 eura može se koristiti za preskakanje ovih granica. Od Tøndera do Salzburga, evo kako zaista najbolje iskoristiti svoju mjesečnu kartu.

1. Tonder, Danska

Krenimo od sjevera. Započinjući svoje putovanje u Niebüllu, Schleswig-Holstein, RB66 putuje preko granice u Dansku i sve do Tøndera, neobičnog danskog grada koji svakog ljeta ugošćuje svoj istoimeni festival – glavni dio kalendara svih ljubitelja folka.
A ako s ulaznicom od 49 eura želite krenuti na putovanje koje će vam doista promijeniti život, imajte na umu da je danski pogranični grad još od 1960-ih omiljen među parovima koji žele jednostavnije stupanje u brak. Jednostavni danski zakoni o braku znače to da se mnogi parovi odluče sklopiti brak u “skandi” stilu kako bi izbjegli tešku njemačku birokraciju.

Oglasi

2. Venlo, Nizozemska

S RE13 potrebno je samo šest minuta da prijeđete granicu iz Njemačke i stignete u Venlo, maleni grad u Nizozemskoj koji je odigrao svoju ulogu u velikoj svjetskoj povijesti. Tijekom Drugog svjetskog rata općina je postala poznata po incidentu Venlo, tijekom kojeg je njemački SS oteo dva britanska špijuna, a nacisti su ih iskoristili da povežu Veliku Britaniju s pokušajem atentata na Hitlera.
Budući da se sva nalaze u blizini granice, mnoga mjesta u inozemstvu do kojih možete doći s ulaznicom od 49 eura imaju svoje specifične priče o Prvom svjetskom ratu i međunarodnim odnosima iz Drugog svjetskog rata. Ali ako se želite isključiti i totalno opustiti tijekom svog proljetnog ili ljetnog putovanja, posjet rijeci Meuse nakon kojeg slijedi hladno pivo u pivskom vrtu Cafe de Klep može vam to pružiti.

3. Luksemburg, Luksemburg

Preko Koblenza i Triera, s RE11 putnici mogu završiti svoje putovanje u jednoj od najzanimljivijih europskih zemalja, Luksemburgu. Ovaj dolazi s dodatnim bonusom, koji će se sigurno svidjeti ljubiteljima nezaboravne karte od 9 eura: sav javni prijevoz u Luksemburgu besplatan je za stanovnike i turiste. Ova politika, implementirana 2020., znači da možete vidjeti cijelu ovu malenu zemlju gotovo za ništa.
Ali ako ste prilikom dolaska u Luksemburg vidjeli da očajnički želite izaći iz znojem smrdljivog vlaka, mali Luksemburg poznat je po još nečem posebnom, jer je jedna od rijetkih zemalja koje je moguće relativno lako prijeći. Pješačenje južnim Luksemburgom od Wormeldangea do belgijskog grada Aubangea stajalo bi vas nešto manje od 12 sati, uključujući zaustavljanje na pola puta za ručak u gradu Luksemburgu, glavnom gradu zemlje.

4. Strasbourg, Francuska

S druge strane rijeke Rajne, Strasbourg je savršeno putovanje za frankofile koji žive u Njemačkoj, mješavina obiju zemalja zbog koje će učenici njemačkog biti dezorijentirani nakon što čuju previše alzaškog.
Sa svojom rutom koja počinje u njemačkom gradu Offenburgu, RB25 vas može odvesti od regionalnih specijaliteta Flammkuchena do tarte flambée za nešto više od pola sata. Strasbourg je pogodan za šetnju i ima mnogo toga za vidjeti, a izvrstan je za vikend izlet. Gradska crkva Notre Dame impresivne je veličine, nadvija se nad starim gradom, a dolina Gornje Rajne koja prolazi kroz nju pruža neka mjesta za piknik uz vodu u sjeni drveća.

5. Salzburg, Austrija

Otprilike dva sata od Münchena s bavarskim RE5 možete biti u središtu Salzburga, koji je od 1996. godine na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.
Okružen Alpama, Salzburg je najpoznatiji po tome što je rodno mjesto čuvenog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta. Velik dio gradske turističke industrije koncentriran je oko ove točke, s Mozartkugel čokoladama od pistacija i marcipana koje zauzimaju središnje mjesto u mnogim turističkim trgovinama i atrakcijama.

Ove opcije pogodne su pogotovo za veliki broj onih koji radi putovanja vlakom na posao svakako imaju kartu od 49 eura. Tako, zapravo, bez ikakvih troškova možete posjetiti Salzburg, a novac od karte koju već imate možete prenamijeniti na kušanje delicija u Mozartovom gradu.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook