Connect with us

Zanimljivosti

U Londonu “anti-pipi” boja odvraća muškarce od mokrenja na ulici

Objavljeno

on

Londonska četvrt Soho, poznata kao mjesto za večernje izlaske i zabavu, testira novu metodu kojom želi odvratiti muškarce od mokrenja na ulici: zidovi su prebojani izdajničkom “anti-pipi” bojom koja otkriva počinitelja.

Vlasti četvrti poznate po brojnim restoranima, barovima i kazalištima, no koja je i dom za nekih 3000 stanovnika, premazale su takvom bojom zidove na desetak strateških mjesta. 

Boja stvara transparentan vodoodbojan sloj koji otkriva urin i na taj način odmah i prekršitelja. 

“To je vrlo učinkovito, pruža dokaz”, kazala je zastupnica mjesne zajednice te četvrti Aicha Less pokazujući učinak čim je zid pošpricala bocom vode. 

Gradski vijećnik Westminstera, u kojoj je i četvrt Soho, pokrenuo je taj projekt pošto je primio brojne pritužbe stanovnika i zaposlenika koja rade u Sohou.

Oglasi

“Svakako da urin nije ugodan i naši se stanovnici ljute”, objašnjava Less. “Ujutro izlaze iz kuća i osjete miris urina”, rekla je pa naglasila da stanovnici imaju pravo “živjeti u čistom i sigurnom okolišu”.

Kopiran njemački model

Lokalne vlasti zapravo su kopirale model iz drugih zemalja, među kojima je Njemačka.

Na zidovima prekrivenima bojom ispisana je i prigodna poruka “Ovaj zid nije pisoar”.

Gradsko vijeće Westminstera potroši svake godine oko milijun funti (1,15 milijuna eura) na čišćenje ulica, među ostalim i od urina i nada se da će posebnom bojom malo smanjiti troškove.

Soho je zapravo vrlo malena četvrt u središtu britanske prijestolnice s više od 400 lokala koji imaju dozvolu za prodaju alkohola pa se zato noću na ulicama nađu tisuće ljudi koji piju, a WC-i su zatvoreni.

Oglasi

Za vikende su zato u toj četvrti postavljeni montažni zahodi.

Continue Reading
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook