Connect with us

Bavarska

U Münchenu prijeti zatvaranje gotovo 300 restorana

Objavljeno

on

Grupa prijatelja nazdravlja pivom

Udruga samostalnih djelatnosti BDS i Dehoga upozoravaju na posljedice povećanja PDV-a za ugostiteljstvo.

Ovaj tjedan bit će vrlo, vrlo uzbudljiv za nas”, kaže Christian Schottenhamel. Vlada je tijekom pandemije smanjila PDV na hranu s 19 na 7 posto kako bi podržala ugostiteljstvo. To smanjenje ističe krajem godine. Što što će se dogoditi nakon toga ostaje za vidjeti dogovoreno u Bundestagu u četvrtak.

300 tvrtki na rubu gašenja: Dehoga upozorava na povećanje poreza na 19 posto

Schottenhamel je ugostitelj, domaćin Oktoberfesta i okružni predsjednik njemačkog udruženja hotela i restorana Dehoga i bori se za trajno smanjenje PDV-a. Predsjednica Dehoga Angela Inselkammer već mjesecima upozorava: “U slučaju povećanja poreza na 19 posto, gotovo 300 tvrtki samo u Münchenu prijeti gašenjem, a diljem zemlje postoji čak 12.000 tvrtki.”

Udruge žele zajedno dati primjer

Vladina koalicija još uvijek je podijeljena po tom pitanju. U suradnji s Udrugom samozaposlenih BDS Bavaria, okružni ured Dehoga u Münchenu je u ponedjeljak poslijepodne dao primjer i organizirao “ustanak vrijednih ljudi”.

Schottenhamel kaže: “U Bavarskoj su nas sve stranke uvjeravale u predizbornom razgovoru u Münchenu da će se zalagati za PDV od sedam posto.” Predsjednik münchenskog BDS-a, Michael Laub, smatra: “Ne može biti da, unatoč dobro poznatim problemima, münchenski ugostitelji budu tako kriminalno iznevjereni.” Njegov kolega u upravi Armin Gastl dodaje: “Posebno su mali samozaposleni uvijek iznova na udaru politike. Ovdje je primjeren ‘revolt marljivih’.”

Oglasi

Vlasnik pizzerije Karl-Heinz Wildmoser: “Münchenski ugostitelji još uvijek nisu uspjeli nadoknaditi gubitke od Corona krize.” Tome su pridodana ogromna povećanja troškova energije i osoblja. Za mnoge bi to značilo propast.

Mogao bi poskupjeti i posjet Oktoberfestu

Povećanje PDV-a utjecalo bi i na Oktoberfest, rekao je Schottenhamel. “Četveročlana obitelj tada bi morala platiti oko deset eura više samo za piletinu.” Ove godine je bio dostupan za 14 eura. S povećanim porezom to bi koštalo najmanje 16,34 eura, računa. “Želimo zadržati naše goste”, kaže gostioničar, “svaki euro se računa.”

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook