Connect with us

Poslovni svijet

Ugostitelji iz Münchena žele zaposliti 15.000 Ukrajinaca

Objavljeno

on

Konobar toči piće
@grafvision

Ugostitelji iz Münchena pored mnogih također žele pomoći u humanitarnoj krizi, pa su odlučili ponuditi posao ratnim izbjeglicama iz Ukrajine. Jedino što je u ovom trenutku nejasno jest brzina izdavanja radnih dozvola.

Iz sata u sat na glavnom željezničkom kolodvoru pristižu iscrpljeni putnici iz Ukrajine, izbjeglice koje ovdje pokušavaju pronaći mir i sigurnost daleko od ratnih sukoba u domovini.

U odjelu za socijalnu skrb procjenjuju kako će ih u ponedjeljak biti 800, a toliko ih se očekuje i u sljedećih nekoliko dana. Grad u suradnji s brojnim volonterima nastoji im u početku što više pomoći.

Gregor Lemke: “Onda i mi kao poslodavac možemo brzo pomoći”

Minhenski poduzetnici već razmišljaju korak unaprijed i pitaju se kako novopridošlice brzo uvesti u posao, olakšati im životnu strukturu i stabilnost.

Samo u minhenskoj gastronomiji nedostaje mnoštvo zaposlenika, uključujući i one koji još ne govore dobro njemački.

Oglasi

“Nadam se kako će naše vlasti brzo izdati radne dozvole za sve koji žele raditi”, kaže Gregor Lemke, voditelj gostionica u centru grada, dodajući kako tada i poslodavci mogu brzo pomoći i zaposliti ih.

Navikli raditi s različitim nacionalnostima

U Münchenu postoji oko šest tisuća gostionica, kafića, restorana i drugih ugostiteljskih objekata.

“Mislim da možemo zaposliti deset do petnaest tisuća Ukrajinaca na licu mjesta“, kaže Lemke.

Tu spadaju školovani kuhari i polukvalificirani pomoćni kuhari, perači suđa, pomoćnici u kuhinji, pomoćnici u restoranima. “Navikli smo raditi s različitim nacionalnostima, možemo trenirati i Ukrajince koji još nisu sposobni komunicirati”, dodao je.

Državljani Ukrajine ne moraju podnijeti zahtjev za azil

Ono što u osnovi olakšava početak rada je, prema navodima AZ-a, to što građani Ukrajine niti trebaju vizu niti moraju podnijeti zahtjev za azil.

Oglasi

Prema upravnom odjelu izbjeglice se prvo moraju prijaviti Vladi Gornje Bavarske putem e-pošte s trenutnom adresom smještaja (online na: ukraine.regierung-oberbayern@reg-ob.bayern.de), a zatim prijaviti mjesto boravka u uredu za građane, te konačno podnijeti zahtjev za boravišnu dozvolu u uredu za useljeništvo prema § 24, što također uključuje radnu dozvolu.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook