Connect with us

Tech

Najbolji internet u Njemačkoj: Veliki test

Objavljeno

on

Najbolji internet u Njemačkoj? Najpovoljniji internet u Njemačkoj? Imati pouzdanu i brzu kućnu internetsku vezu u Njemačkoj važna je stvar, posebno ako radite od kuće. Donosimo popis najboljih pružatelja internetskih usluga u Njemačkoj.

Najbolji pružatelji internetskih usluga u Njemačkoj općenito su veliki nacionalni igrači u industriji: Telekom, Vodafone i 1&1. Neke regije u Njemačkoj imaju svoje lokalne igrače tj. pružatelje internetskih usluga međutim, vrlo su specifični za regiju i nisu uvijek dostupni u svakom gradu ili prigradskom području.

Kada bi ih ukratko opisali to bi izgledalo ovako:

Vodafone – Najbrža kablovska usluga u Njemačkoj

Telekom – Najbolja pokrivenost DSL uslugom

eazy – Najpovoljniji provider u Njemačkoj

Oglasi

1&1 – Najbolji davatelj usluge DSL-a bez ugovorne obveze

Kod svakog od ovih davatelja usluga možete da provjerite da li je i na koji način usluga dostupna na vašoj adresi.

DSL ili kabelska internetska veza u Njemačkoj?

DSL internetska veza prolazi kroz vaše bakrene telefonske linije. Kabelska veza koristi vaše TV kabelske linije za povezivanje s internetom. Cijena za DSL i kabelske veze se ne razlikuje mnogo.

DSL se dugo vremena smatrao najboljom internetskom vezom na tržištu. DSL je još uvijek najpopularnija internetska veza u Njemačkoj jer je i dalje najdostupnija opcija za pristup internetu u Njemačkoj.

Proteklih godina Vodafone je značajno proširio svoju kabelsku mrežu u Njemačkoj, čime je postao glavni vlasnik ove mreže.

Oglasi

Prema speedtest.net, Njemačka je tek 31. u Globalnom indeksu brzine interneta.

Koja je dobra brzina WIFI u Njemačkoj?

Ako ste prosječni korisnik interneta i koristite ga samo za pisanje e-pošte, surfanje internetom, gledanje nekih YouTube videa i streamanje Netflixa, trebali biste biti u redu s preuzimanjem do 16 Mbit/s.

Ako dijelite stan s drugim ljudima, imate puno online poziva ili igrate puno online igara, trebali biste razmisliti o najvišoj širokopojasnoj vezi dostupnoj u vašoj regiji. Svi veliki pružatelji internetskih usluga u Njemačkoj (Telekom, Vodafone, 1&1) nude DSL internetske veze koje imaju do 250 Mbit/s download i 40 Mbit/s upload.

Ako ste okorjeli korisnik interneta i radite stvari poput prijenosa YouTube videozapisa na svoj kanal, imate mnoštvo videokonferencija, igrate puno videoigara ili puno “strujite”, trebali biste razmisliti o kabelskoj vezi (ako je dostupna u vaša regija). Internet provider s najbržom kabelskom internetskom vezom u Njemačkoj je Vodafone, njihov najbolji plan je do 1.000 Mbit/s download i do 50 Mbit/s upload za 50 eura mjesečno.

Check24

Sve ove navedene ponuđače (a i sve druge) možete jednostavno da provjerite na portalu Check24. Podešavanjem više parametara možete se u konačnici odlučiti za ono što vama najviše odgovara.

Ukoliko vam je za donošenje odluke potrebno savjetovanje na našem jeziku kontaktirajte HandyShop u Munchenu. Na našem jeziku možete odabrati nešto iz doista velike ponude ne samo interneta nego i mobilnih tarifa.

3 stvari koje biste trebali znati o internetskim ugovorima u Njemačkoj

Od prosinca 2021. na snazi je novi zakon o telekomunikacijama, koji daje puno više prava potrošačima.

Oglasi

Trajanje ugovora: Obično se ugovori sklapaju na 24 mjeseca. Nakon toga možete otkazati ugovor uz otkazni rok od mjesec dana.
Posebno obratite pozornost na cijene! Internet provideri vole nuditi stvari poput 5 eura za prvih 6 mjeseci i 50 eura nakon 6. mjeseca. Stoga provjerite pravu cijenu ugovora, a ne posebnu ponudu za prve mjesece.
Mjesečne naknade za bežični usmjerivač (router): Mnogi pružatelji internetskih usluga naplaćuju mjesečnu naknadu za posjedovanje usmjerivača. Ova naknada može iznositi od 2 do 6 eura.

3 stvari koje biste trebali znati o pružateljima internetskih usluga u Njemačkoj

Brzina: Moguće je da nećete dobiti obećanu brzinu od pružatelja internetskih usluga. To je zbog činjenice da su neki vodovi prilično stari ili nisu pravilno spojeni na kabelske mreže. Uvijek možete izmjeriti svoju internetsku brzinu putem testa brzine Federalne mrežne agencije.

Služba za korisnike općenito je loša: Poslovanje s telekomunikacijskim tvrtkama u Njemačkoj ponekad je prava muka. Ponekad vam poklope slušalicu, ostave vas da dugo čekate, zamole vas da nazovete druge brojeve, a ponekad se može činiti da vam ne žele pomoći. To naravno nije stvar kada naručujete usluge. Tada sve završavaju u tren oka.

Za uspostavljanje internetske veze moglo bi trebati neko vrijeme: ako tehničar treba doći u vaš dom da obavi neku vrstu posla, možda ćete morati čekati tjednima. Imajte to na umu kada tražite ponude. I pobrinite se da vam pristup internetu za vaš dom bude prioritet kada se uselite.

Koliko košta internet u Njemačkoj?

Internetska veza važan je dio vaših troškova života u Njemačkoj. Internetski ugovor u Njemačkoj može biti jeftin poput 13,99 eura mjesečno za kabelsku vezu koja ima do 20 Mbit/s download i do 2,5 Mbit/s upload putem ugovora s eazyjem. Vodafone nudi tarife za 70 eura mjesečno za fiberglass vezu s do 1.000 Mbit/s download i do 50 Mbit/s upload. Veze od stakloplastike nisu tako uobičajene u Njemačkoj, jer se infrastruktura polako počinje širiti.

I na kraju

Eazy je jasan, jednostavan i jeftin pružatelj kabelskih internetskih usluga kojega trebate razmotriti. Ako želite brzu internetsku vezu, razmislite o kabelskim ugovorima s Vodafonom. Ako živite u ruralnom području bez kablovskih internet linija, najvjerojatnije će Telekom biti jedini dostupni DSL internet provider. Ako ne želite imati ugovor na 24 mjeseca, razmislite o DSL tarifama iz 1&1.

Oglasi

Ovaj članak sadrži affiliate linkove. Kada kliknete na poveznice proizvoda koje spominjemo u ovom članku i kupite ih, ostvarit ćemo malu proviziju. To vam neće činiti nikakvu razliku u cijeni, no omogućuje nam da Putokaz održimo živim i donosimo još ovakvih sadržaja.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook