Connect with us

Savjeti

VINJETE: Gdje i kako kupiti

Objavljeno

on

Djevojka kupuje vinjete

Vinjete? Cestarina? Tuneli? Sve ovo treba da bude spremno prije nego krenete na put. Doduše možete kupiti i na putu ali u današnje vrijeme možete sve kupiti online i tako uštedjeti na vremenu.

Kada dođe vrijeme puta često pri samom pakiranju svih potrebnih i nepotrebnih stvari smetnemo sa uma da trebamo platiti i troškove puta. Pod troškove puta ne spada samo gorivo nego moramo platiti i korištenje cesta, auto puteva ili pak tunela. Premda ove troškove možemo platiti kupujući odgovarajuće vinjete i na samom putu, kupovinom prije puta štedimo i vrijeme. Vrijeme koje nam je potrebno da skrenemo sa ceste i obavimo kupovinu.

Velike kazne

Bilo da ste u Europskoj uniji ili zemljama koje nisu članice EU – kamo god vas sljedeće putovanje odvede automobilom ili motociklom, najbolje je da se informirate o odgovarajućim propisima o naplati cestarine dosta prije putovanja. Jer kršenje obveze plaćanja vinjeta i cestarine zna biti skupo, a kazne do 800 € stvaraju neugodnu rupu u blagdanskom proračunu

No u današnje vrijeme sve se digitalizira tako da i i vinjete koje lijepite po staklu automobila odlaze u prošlost. Većinu ovih stvari možete obaviti iz udobnosti svojeg doma. Pogledajmo što nam je potrebno kada gledamo put iz Njemačke prema domovini.

Vinjete Austrija

Austrijska vinjeta ima tri opcije. Od 10 dana (9,60 eur), dva mjeseca (28,20 eur)ili pak godinu (93,80 eur). Nemojte zaboraviti i tunele ako idete kroz njih. I oni se plaćaju. Prednost kupovine unaprijed je i ta što ne morate se previše zadržavati i plaćati usluge nego vas i sustav kamera prepozna i propusti ukoliko ste uredno registrarani. Vinjete za Austriju možete kupiti u ADAC ispostavama u Njemačkoj, na benzinskim crpkama u Njemačkoj i Austriji ili online u ASFINAG shop-u

Oglasi

Vinjete Slovenija

Slovenija isto tako ima tri opcije. Sedmodnevna (15 eur), mjesečna (30 eur) ili godišnja vinjeta (110 eur). Ne zaboravite da se i tunel Karavanke plaća. Slovenske vinjete možete kupiti u EVINJETE Online Shop ili ako krećete iz Njemačke u ADAC-u. Mogu se nabaviti i na određenim benzinskim crpkama u Austriji.

Cestarine u Hrvatskoj

Ovo ne možete kupiti u Njemačkoj no za sve one koji recimo češće putuju nije loša opcija razmisliti o ENC uređaju koji vam isto tako može skratiti vrijeme čekanja na naplatnim kućicama. Ove uređaje možete dopuniti na svim naplatnim punktovima u RH

Opcija za kupovinu vinjeta ima dosta. Najbitnije je da ne zaboravite imati adekvatnu ukoliko se nalazite na prostoru države koja to i zahtjeva.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook