• Sveučilište Cambridge provelo novu studiju
  • rezultati ukazuju na suprotno od dosadašnjih spoznaja?

Novi koronavirus možda je prvi put prešao na ljude negdje na jugu Kine nekoliko mjeseci prije izbijanja u grad Wuhan, otkrilo je novo istraživanje, koje se suprotstavlja široko prihvaćenim teorijama o podrijetlu pandemije.

Izrađujući “mrežu” genoma koronavirusa i prateći mutacije tijekom vremena, tim istraživača na čelu s genetičarom Sveučilišta Cambridge utvrdio je da je prva infekcija Covid-19 mogla doći već u rujnu u regiji južno od Wuhana, napominjući da su patogen ljudi moguće nosili mnogo prije nego što je mutirao u smrtonosniji oblik.

Virus je prije nekoliko mjeseci mogao mutirati u svoj konačni” ljudski učinkovit “oblik, ali ostao je unutar šišmiša ili druge životinje ili čak čovjeka nekoliko mjeseci, a da nije zarazio druge pojedince”, rekao je genetičar Peter Forster . On vodi istraživanje koje je još uvijek u tijeku, a objavljeno je u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Iako se vjeruje da se virus prenio s šišmiša na drugu životinju domaćina – pangolini su popularni kandidat.  Prve teorije govore da se skok na ljude dogodio na vlažnoj tržnici u Wuhanu, no nova studija je to dovela u pitanje, sugerirajući da Covid-19 možda potječe južno od središnjeg kineskog grada.

“Ako bih bio pritisnut za odgovor, rekao bih da je prvotno širenje započelo vjerovatnije na jugu Kine nego u Wuhanu.” kaže genetičar.

Međutim, bilo kakvi čvrsti zaključci mogli bi se iznijeti tek nakon analize više šišmiša i drugih potencijalnih domaćinskih životinja, kao i uzoraka tkiva ranih pacijenata, upozorio je Forster.

“Ali to je najbolja pretpostavka koju trenutno možemo napraviti, čekajući analizu daljnjih uzoraka pacijenata pohranjenih u bolnicama tijekom 2019. godine”, rekao je istraživač Newsweeku u odvojenom intervjuu.

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.