Connect with us

Domovina

Vodostaj Une stagnira, u Karlovačkoj županiji stanje ozbiljno, ali pod kontrolom

Objavljeno

on

Vodostaj rijeke Une stagnira i u 18 sati je iznosio +497 cm, no dodatne probleme u Hrvatskoj Kostajnici stvara sustav odvodnje oborinskih voda te su sve nadležne službe i dalje na terenu, a Ravnateljstvo civilne zaštite poručuju i da je situacija na terenu u Karlovačkoj županiji ozbiljna, ali pod kontrolom.

Unatoč tome što vodostaj rijeke Une u zadnjih par sati stagnira, za područje Hrvatske Kostajnice i dalje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava. Dodatne probleme stvara i sustav odvodnje oborinskih voda kroz koji prodiru vode iz rijeke Une, ali se iz poplavljenih dijelova voda konstantno prepumpava i razina vode u gradu opada, naveli su.

Uz sve operativne snage civilne zaštite, angažirane su komunalne tvrtke i pripadnici Hrvatske vojske koji rade na aktivnostima obrane od poplava i raspoređuju se po potrebi na ugrožena područja u Hrvatskoj Kostajnici, Petrinji, Lekeniku, Dvoru i Hrvatskoj Dubici.

Vodostaj Korane i Kupe u porastu

Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju da je situacija na terenu u Karlovačkoj županiji ozbiljna, ali pod kontrolom. Sve službe su konstantno na terenu, grade se nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove.

Dok su vodostaji Korane i Kupe u blagom porastu, evidentirano je između pet do deset poplavljenih stambenih objekata, a na području Duge Rese zabilježena jedna evakuacija. Zbog vode na kolnicima zatvorene su brojne ceste.

Oglasi

Prometnice su zatvorene i u Zadarskoj županiji. Zatvorena je cesta D1 Gračac –Knin, a na cesti D-56 kod Lišana Oštrovičkih ima vode u dužini od oko 5 km. Na cesti D 27 Zaton Obrovački – Karin i dalje se čisti odron, a promet se odvija naizmjenično, semaforima.

Čišćenje i dezinfekcija površina i predmeta, vodu prokuhavati

U Općini Gračac stanje se popravlja, ali su i dalje poplavljena naselja Grab, Srb i Kokirna. Na terenu su vatrogasci, pripadnici HGSS stanice Zadar te Hrvatski Crveni križ koji dostavlja hranu, lijekove i vodu.Vatrogasci i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Split rade na ispumpavanju vode na području grada Obrovca.

Županijski Zavod za javno zdravstvo dao je stručne upute o postupku čišćenja i dezinfekcije površina i predmeta koji su bili u dodiru s onečišćenom vodom. Nakon čišćenja prostora, korisnicima će biti dostavljeni isušivači. Vodovod Zadar je izvijestio da se voda za ljudsku potrošnju mora prokuhavati.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook