Connect with us

Zanimljivosti

Vojnik Gurka, prva osoba s amputiranim nogama iznad koljena, popeo se na Everest

Objavljeno

on

EPANARENDRA SHRESTHA

Bivši vojnik Gurka, Hari Budha Magar postao je prva osoba s amputiranim objema nogama iznad koljena koja se popela na Everest, rekao je u nedjelju član njegova tima.

“Na vrh Sagarmathe stigao je u petak oko 15:00 sati po nepalskom vremenu. Nakon toga se spustio u bazni kamp, a u Kathmandu će se vratiti u ponedjeljak poslijepodne”, rekao je AFP-u Him Bista, koji je za Everest upotrijebio nepalski naziv.

Magar (43) je obje noge iznad koljena izgubio nakon što je, dok je 2010. kao član brigade Gurka služio u Afganistanu, slučajno stao na improviziranu eksplozivnu napravu.

Dosad su se dvije osobe s amputiranim nogama ispod koljena popele na vrh Everesta. To su Novozelanđanin Mark Inglis 2006. i Kinez Xia Boyu 2018.

Magar ima proteze na objema nogama i dosad se već popeo na nekoliko vrhova, među kojima je planinski vrh Toubkal u Maroku, Ben Nevis u Škotskoj i europski Mont Blanc.

Oglasi

No ovome bivšem desetniku nekoliko je godina bilo zabranjeno uspinjanje na najvišu planinu svijeta zbog nepalskoga zakona kojim je slijepim osobama i onima s dvostrukom amputacijom zabranjen uspon na planine.

U međuvremenu je Vrhovni sud Nepala poništio zakon.

“Sve dok svoj život možete prilagoditi vremenu i situaciji, sve je moguće, nema ograničenja, samo nebo je granica”, rekao je Magar AFP-u u travnju prije nego što je krenuo prema baznome kampu Everesta.

U Nepalu se nalazi osam od deset najviših vrhova na svijetu. Svako proljeće, kad zatopli, a opasni himalajski vjetar ne puše više toliko snažno, prema njima kreću stotine alpinista iz cijelog svijeta. 

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook