Naslovnica AUTO ZAMJENA GUMA ZIMA LJETO: Kada mijenjati?

ZAMJENA GUMA ZIMA LJETO: Kada mijenjati?

231
0
Kada mijenjati gume?
MIjenjanje guma u Njemačkoj
  • zamjena guma zima ljeto? Kada mijenjati?
  • što o tome kaže zakon?
  • gdje mijenjati?

ZAMJENA GUMA ZIMA LJETO?  KADA JE PRAVO VRIJEME?

Na sigurnoj ste strani ako poštujete takozvano “O pravilo”. U ovoj preporuci ADAC-a stoji da se zimske gume trebaju postavljati od listopada (oktober) do Uskrsa (Ostern) . Naravno, to uvijek ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima. Zamjena guma zima ljeto je stvar procjene.

Prilikom prelaska na ljetne gume, svakako treba pričekati dok na cestama ne bude snijega i leda, završi zadnji mraz i temperature su neprekidno iznad sedam Celzijevih stupnjeva. Jer čak i uz niske razine plusa, ljetne gume više ne mogu pokazati svoju snagu. ADAC upozorava da to ponekad može rezultirati znatno dužim kočionim putanjama ili nekontroliranim proklizavanjem.

Zamjena guma nije obavezna ali nosi posljedice
Pravilo von O bis O

DALI SU BOLJE LJETNE ILI CJELOGODIŠNJE GUME? 

Vozne karakteristike zimskih i ljetnih guma prilagođene su različitim godišnjim dobima i vremenskim uvjetima. Zimske gume, na primjer, nude bolje prianjanje u snijegu. Ljetne gume, s druge strane, postižu bodove na toplim temperaturama zahvaljujući tvrđoj gumenoj smjesi s brojnim prednostima: potrošnja goriva je manja, kočioni putovi su kraći i stabilnost u vožnji je veća.

Tzv. “Sve-sezonske” gume trebaju kombinirati dobra svojstva ljetnih guma s onima zimskih guma. Međutim, oni uspijevaju samo u ograničenoj mjeri, zbog čega se smatraju samo kompromisom. One nude manju sigurnost na snijegu i ledu u odnosu na zimske gume. Ljeti su stabilnost u vožnji, potrošnja goriva i put kočenja lošiji nego kod ugrađenih ljetnih guma.

KADA PRIJETI KAZNA?

U Njemačkoj se primjenjuje situacijska obveza zimskih guma: ako pada snijeg i klizavo je, tada automobili mora biti sa zimskim gumama na cesti. Ako se ne držite toga, riskirate novčanu kaznu od najmanje 60 eura i bod u npr Ebesbergu, čak i ako se takozvano “O pravilo” poštuje kao pravilo.

Pogotovo s ranim uskrsnim terminima, vozači nakon toga moraju očekivati mračne noći, prema njemačkoj meteorološkoj službi. Najbolje vrijeme za promjenu također ovisi o regiji i točnoj gumenoj smjesi guma, savjetuje Tüv Nord. Za vozače je najbolje razgovarati s radionicom tj. mehaničarem o tome kada je prikladno mijenjanje.

Mehaničar mjeri gumu
Majstor ili samostalno mijenjanje

PROMJENA GUMA: SAMOSTALNO ILI KOD MAJSTORA?

Kad dođe vrijeme za promjenu zimskih u ljetne gume, to možete učiniti sami (čak i educirajući se na Youtubeu) ili unajmiti radionicu koja će to učiniti. S kompletnim kotačima obično nije problem da sami mijenjate gume. No ako imate posebne naplatke na kojima montirate i ljetne i zimske gume, trebali biste zaposliti stručnjaka koji će biti na sigurnoj strani.

Cijena promjene guma za renomirane dobavljače za kompletne kotače iznosi između 15 i 20 eura, za promjenu uravnoteženjem oko 35 eura (svaki za četiri kotača).

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.