Connect with us

Bavarska

Zamrzavanje najamnina u Münchenu do 2026. uz jake kritike

Objavljeno

on

Njemačka stanovi

Grad München ne palnira povećavati svoje najamnine i istovremeno želi renovirati svoje stanove. Može li si to doista priuštiti?

Svi koji žive u gradskom stanu mogu biti sretni jer stanarina im neće biti povećana do kraja 2026. godine. Ali možda niti nakon toga. Do tada Grad želi preciznije utvrditi kolika primanja imaju njegovi stanari. Jer nisu svi koji žive u gradskom stanu u potrebi.

Zeleni i SPD dogovorili su ovaj kompromis početkom tjedna. Odlučili su to u srijedu na planskom odboru. Gradonačelnik Dieter Reiter (SPD), koji je proglasio zamrzavanje najamnine problemom od vitalnog značaja nije bio prisutan. Imao je iznenadni termin kod zubara.

Zamrzavanje stanarina u Münchenu: Nemaju svi pravo na socijalno stanovanje

Opozicija (iznimka: ljevica) oštro je kritizirala odluku. Dirk Höppner, koji sjedi u zastupničkom klubu ÖDP-a, podsjetio je da samo 50 posto stanara ima pravo na financiranje. Zapravo, od gotovo 70.000 gradskih stanova, gotovo 40.000 ne podliježu smjernicama za financiranje. Socijalno stanovanje uvijek izgubi vezu nakon određenog vremena.

Prema podacima gradske vijećnice, prosječna najamnina urbanih stanova iznosi 8,44 eura po četvornom metru. Prosječna tržišna najamnina je 20 eura po četvornom metru, odnosno dva i pol puta više.

Oglasi

“Sa zamrzavanjem najamnine, prihvaćamo da će ovaj jaz nastaviti rasti”, rekao je Höppner. Čelnik FDP-a Jörg Hoffmann također je nazvao odluku “očiglednom nepravdom”. Na kraju, Gradska stambena zajednica upozorava da joj je novac hitno potreban: od 2019. troškovi administracije i održavanja porasli su za 30 posto.

Zamrzavanje stanarine “izravno” utječe na postizanje ciljeva nove izgradnje i obnove. “Ne može biti dugotrajnog beskonačnog zamrzavanja stanarina”, rekla je Brigitte Wolf iz ljevice. Treba li grad doista iskoristiti svoje ograničene resurse kako bi osigurao da oni koji imaju privilegiju živjeti u gradskom stanu imaju još udobniji život, upitao je član CSU-a Winfried Kaum. Stoga je predložio umjereno povećanje najamnine u svim gradskim stanovima. Oni koji si to ne mogu priuštiti trebaju zatražiti izuzeće.

Cilj obnove: četiri posto svih urbanih stanova godišnje

Član CSU-a Alexander Reissl sumnjao je može li grad priuštiti zamrzavanje stanarine. Na sjednici je Gradsko vijeće odlučilo i modernizirati stanove kako bi bili energetski učinkovitiji. Na to će se do 2026. potrošiti oko 200 milijuna eura. Cilj je godišnja kvota od četiri posto. CSU i FDP smatraju da je to nerealno. U većini slučajeva stanove je moguće renovirati tek kada su prazni. Komunalno poduzeće selidbe se stoga mora dogovoriti sa svojim stanarima.

Kad je riječ o zamrzavanju najamnina, Zeleno-crvena stranka brani se od optužbi za neravnopravan tretman stanovnika Münchena. Iz perspektive članice SPD-a Simone Burger, tržište najma u Münchenu je “barem izazov, ako ne i namet”, za sve, od medicinskih sestara do liječnika.

Godine 2019., kada je prvotno odlučeno da se najamnina zamrzne na pet godina, SPD je dao jasnu izjavu da poziva na dah na ovom tržištu iznajmljivanja. “No, je li vrijeme nakon korone, s rastom cijena na tržištu energije, s inflacijom, doista pravo vrijeme za okončanje zamrzavanja najamnina?”, upitala je. Burger se složio s oporbom: Bilo je nepravedno da najamnine nisu zamrznute za sve. “Zato nam je potrebno zamrzavanje stanarina u cijeloj zemlji.”

Oglasi

Zamrzavanje stanarine u Münchenu moglo bi postati pitanje izborne kampanje

“Dugoročno gledano, želimo da pomoć stigne do onih kojima je najpotrebnija”, kaže čelnik Zelene stranke Sebastian Weisenburger.

U jesen 2026. godine, dakle tek nakon idućih lokalnih izbora, gradsko bi vijeće trebalo odlučiti kako to želi jamčiti svojim najamninama. Dakle, već postoji prva predizborna tema.

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook