Connect with us

Film & TV

Započeo je 16. Vukovar Film Festival

Objavljeno

on

Vukovar Film Festival
Vukovar Film Festival

Vukovar je nakon dvije godine pandemijske stanke ponovno domaćin filmskog festivala koji 16. put po redu okuplja vrhunske filmaše i zaljubljenike u filmsku umjetnost. Uputili smo se u grad na Dunavu kako bismo dočarali po čemu je ovaj filmski festival drugačiji od ostalih, a na samom otvorenju festivala svjedočili smo kako je ove godine organizacija festivala nešto skromnija nego prije.

Projekcijom kratkometražnog mađarskog filma “Eger, 1552.” redatelja Attile Szásza te ukrajinskog filma snimljenog u hrvatskoj koprodukciji “Vizija leptira” redatelja Maksima Nakonečnog, svečano je otvoren 16. Vukovar Film Festival – Festival podunavskih zemalja.

“Do 3. srpnja, do kada traju festivalska događanja, biti će prikazano 60 filmova koje će gledatelji moći pogledati na četiri različite lokacije”, rekao je direktor festivala Igor Rakonić dodavši kako se nakon dvije pandemijske godine filmovi ponovno vraćaju u kina, te kako su u Vukovar uspjeli dovesti niz iznimno kvalitetnih filmskih ostvarenja.

Vukovar Film Festival otvorio ukrajinski film “Vizija leptira”

Rita Burkovska, glavna glumica ukrajinskog filma “Vizija leptira” (Bachennya Metelyka), redatelja Makima Nakonečkog, snimljenog 2020. s ratnom tematikom kada još nije bilo današnjih sukoba u Ukrajini, kazala je kako je iznimno sretna što je uopće uspjela doći u Vukovar i predstaviti film koji je prethodno imala priliku vidjeti i publika na festivalu u Cannesu.

“Bilo je to iznimno iskustvo. Snimali smo taj film u vrijeme pandemije koronavirusa, a ratna razaranja koja su prikazana u filmu načinjena su digitalno. Kada danas vidimo što se događa u Ukrajini, samo dvije godine nakon snimanja filma, ostanemo zatečeni”, izjavio je Edvin Liverić koji je s Dariom Lorenzi Flatz bio hrvatski dio glumačke postave u filmu “Vizija leptira”.

Oglasi

Svi naslovi koji se prikazuju u službenoj konkurenciji Vukovar Film Festivala natjecat će se za tradicionalnu nagradu Zlatni šlep, a o pobjednicima u kategoriji dugometražnog i kratkog igranog filma te dokumentarnog filma odlučivat će ocjenjivački žiri u kojem se nalaze glumac Marko Cindrić, nekadašnji urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović te novinar, pisac, scenarist i producent Velimir Grgić.

Nedostaje onog starog poznatog glamura

Na ovom filmskom festivalu nismo prvi put, pratimo ga od samih početaka, pa smo stekli dojam kako je ove godine organizacija nešto skromnija. Zapravo, festival kao da je u proteklim godinama prestao “disati punim plućima”, a to se odnosi na popratne sadržaje i program koji je u Vukovar nekada znao dovoditi tisuće posjetitelja koji su mogli uživati u svakodnevnim koncertima, radionicama i bogatijim noćnim životom.

Rezultat toga je i financijska kriza i manjak sponzora što je svakako utjecalo na sve ovo, međutim, vidljiv je i poprilično mali broj volontera, štandova i drugih sadržaja, no nećemo zamjerati jer organizatori su se ipak potrudili dovesti vrhunske filmske naslove, a to je i ono najvažnije.

Putokaz priprema posebnu video reportažu

Putokazova ekipa pratit će događanja na festivalu, a u pripremi je i poseban video materijal koji ćemo zajedno nakon završetka s vlastitim dojmovima objaviti na našem portalu.

Ako se ovih dana nađete u Vukovaru svakako posjetite Vukovar Film Festival, a projekcije filmova vas očekuju na terasi Agencije za plovne putove, u perivoju Dvorca Eltz, u Hrvatskom domu Vukovar i u CineStaru Vukovar. Projekcije u Kinu Borovo su kako doznajemo od organizatora otkazane iz tehničkih razloga.

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook