Connect with us

Bavarska

Zatvaranje rodilišta u Neuperlachu: primalje zabrinute

Objavljeno

on

Rodiliste Neuperlach

Klinika za rodilje na jugoistoku Münchena trebala bi se zatvoriti 2024. godine. Ali osoblje uzvraća. Prosvjedu se već pridružilo 15.000 ljudi.

Gradske bolnice su u minusu te se očekuje da će godinu zaključiti s minusom od preko 36 milijuna eura. Mnoge to ne iznenađuje.

Porodilišta treba spojiti

Porodilišta u Neuperlachu i Harlachingu trebala bi se spojiti do 2024. godine. No budući da ne prihvataju da im se rađaonica zatvori, primalje i medicinske sestre iz Neuperlacha pokrenule su online peticiju.

Već je 15.700 ljudi potpisalo da se ženska ambulanta u Neuperlachu zadrži. “Baš jučer sam tamo rodila svoje dijete i bila sam šokirana kada sam čula za to. Primalje i doktori su zaista jedinstveni. Vole svoj posao i to se vidi po njihovoj brizi i komunikaciji!”, objašnjava žena svoj potpis. Drugo: “Istočnom dijelu Münchena TREBA ovo porodništvo! Velika, rastuća četvrt poput Neuperlacha ne može opravdati takav korak unatrag!”

Oglasi

Objašnjenja primalje Leonie Lieb o tome zašto su ona i njezinih 50 kolega pokrenuli peticiju vrlo je slično. U Neuperlachu je omjer osoblja toliko dobar da je moguće brinuti o ženama pojedinačno, kaže Lieb. U drugim klinikama primalja je često odgovorna za četiri do pet žena.” Kod nas se to rijetko događa”, kaže Lieb. U Neuperlachu primalja obično mora brinuti samo o jednoj do tri žene odjednom. “Mi smo zadovoljan tim koji jako dobro i blisko surađuje.”

Broj carskih rezova u Neuperlachu iznimno je nizak: stopa je 15 posto, no u Njemačkoj se 30 posto svih beba rodi carskim rezom. Za Leonie Lieb ove su brojke dokaz da osoblje u Neuperlachu može odvojiti vrijeme. Drugi razlog je što se u Neuperlachu ne zbrinjavaju žene s rizičnom trudnoćom.

Zabrinuti zbog nedostataka u opskrbi

Lieb je sada zabrinut da će spajanje stvoriti jaz: “Mi brinemo o mnogim ženama s teškim životnim uvjetima i mnogim migrantima koji nemaju automobil. To je još jedan razlog zašto je lokalna skrb tako važna.”

Bitka primalja za njihovu rađaonicu sada je stigla u gradsku vijećnicu. Stefan Jagel, šef ljevice u gradskom vijeću, podnio je zahtjev . To pravda povećanim brojem rođenih.

Dok je 2015. u Münchenu rođeno oko 21.600 djece, do 2021. bilo ih je već preko 24.000. U isto vrijeme, neka su rodilišta (npr. u Bad Aiblingu i Erdingu) zatvorena u Gornjoj Bavarskoj. To je vidljivo: 20 posto žena koje su rodile u Münchenu između 2018. i 2020. nisu bile iz Münchena. “Brojke potvrđuju da bi zatvaranje odjela stvorilo prazninu u skrbi.”

Oglasi

Uspješno se borio prije četiri godine

Prije četiri godine primalje su bile uspješne u borbi za svoje rodilište. Jer gradsko vijeće je 2015. godine odlučilo da se stanica zatvori 2022. godine. Cilj je bio restrukturirati münchensku kliniku koja je tada već bila u minusu. Gradsko vijeće je tada odlučilo produljiti ga.

Je li to opet problem? Čelnica frakcije SPD-a Anne Hübner ne želi se obvezati. Trenutno se procjenjuje stanje skrbi u porodilištu, kaže ona. Onda opet mora odlučivati ​​gradsko vijeće. SPD se na svojoj stranačkoj konferenciji izjasnio za zadržavanje rađaonice.

Na pitanje AZ-a, klinika u Münchenu je također naglasila da joj cilj nije smanjivanje rodilišta, već njihovo proširenje. Trenutačno se godišnje u gradskim klinikama rodi više od 6000 djece. Cilj je proširiti kapacitete za 1.500 poroda. “Münchenska klinika tako preuzima više odgovornosti u jednom od područja iz kojih se drugi povlače iz ekonomskih razloga.”

Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Dentum

Oglasi

Tamburaški radio

Blog

Oglasi

Facebook