Connect with us

Njemačka

Zeleno svjetlo za kartu od 49 eura

Objavljeno

on

sbahn

Dugonajavljivani projekt karte od 49 eura trebao bi startati 1. svibnja. Građani bi mogli koristiti ovu kartu za putovanja lokalnim prijevozom u Njemačkoj.

Naime, njemački Bundestag odobrio je djelomično financiranje Deutschlandticketa. Ovime je usvojen prijedlog njemačkog ministra prometa Volkera Wissinga, iako je ljevica bila sudržana, a Unija i AfD protiv. Bundestag financira polovinu troškova, a drugio dio financiraju savezne zemlje. No, potrebno je još dobiti odobrenje za zakon u Bundesratu.

Projekt je dugonajvljivan i nekoliko puta odgađan. Glavni spor nastao je oko financiranja projekta jer će kao i populistička karta od 9 eura stvoriti ogromne gubitke u javnom prijevozu, čije troškove treba sanirati.

Detlef Müller(SPD) pozdravio je dolazak karte i naazvao ju svojevrsnom revolucijom. Milijuni putnika će osjetiti olakšanje, no brojni prijevoznici ukazuju na brojne manjkavosti ovog projekta, poput stvaranja dodatnih trošaka, troškova održavanja, potrebe za većim brojem osoblja. Troškovi će se povisiti i opet će cijenu platiti radnici javnih firmi koji su i prošlo ljeto radili u prepunim vlakovima.

Planirana “Deutschlandticket” trebala bi vrijediti od 1. svibnja s početnom cijenom od 49 eura mjesečno i vezati se uz popularnu kartu od 9 eura od ljeta 2022. godine.

Oglasi

Predviđena je digitalna mjesečna pretplata koja vrijedi u cijeloj zemlji za lokalni prijevoz.

Povećanje naknada za korištenje željeznice

Semafor-koalicija djelomično je preuzela još jedan zahtjev saveznih zemalja: Povećanje korisničkih naknada za željeznice koje moraju platiti pružatelji usluga lokalnih vlakova trebalo bi biti ograničeno na 1,8 posto dulje od ove godine – točnije i za 2024. i 2025. godinu.

Razgovaralo se i o razvoju cijena karata za putnike. Budući da se 49 eura mjesečno izričito smatra početnom cijenom – kasnija poskupljenja nisu isključena.

Šef parlamentarne skupine SPD-a Müller rekao je: “Naš je cilj održati cijenu stabilnom što je duže moguće.”

Oglasi
Oglasi

Radio Putokaz Live stream

Oglasi

Handyshop Augustenstraße

Najave

Oglasi

S&P Auto Service

Blog

Oglasi

Facebook