Porast broja spolno prenosivih infekcija u Münchenu: Stručnjaci upozoravaju na neodgovorno ponašanje mladih

Katarina Vladogorec avatar
Ilustracija mladog para u sobi

Zdravstvene vlasti u Münchenu predviđaju porast broja spolno prenosivih infekcija (SPI) u nadolazećim mjesecima. Posebno zabrinjavajuće je što mladi muškarci sve češće zanemaruju zaštitu tijekom spolnog odnosa, što doprinosi širenju bolesti poput klamidije, gonoreje i sifilisa.

Nezaštićeni spolni odnosi – sve češći problem

Liječnici ističu kako sve veći broj mladih prakticira nezaštićene spolne odnose, ignorirajući rizike koje to nosi. Iako mnogi vjeruju da su manje podložni ozbiljnim posljedicama ili komplikacijama, stvarnost je drugačija. Infekcije poput klamidije često prolaze neprimijećeno jer ne izazivaju uvijek simptome, no dugoročno mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući neplodnost.

Stručnjaci su posebno zabrinuti zbog toga što mladi ljudi, unatoč dostupnim informacijama i preventivnim mjerama, sve manje koriste kondome tijekom spolnog odnosa.

Porast broja SPI u Münchenu

Prema izvještajima, broj slučajeva spolno prenosivih infekcija kontinuirano raste, posebno među mlađom populacijom. Ovaj trend nije specifičan samo za München, već se može primijetiti i u drugim velikim urbanim sredinama diljem Njemačke. Ipak, u Münchenu je situacija zabrinjavajuća jer sve veći broj mladih ignorira osnovne preventivne mjere.

Osim klamidije, sve više slučajeva gonoreje i sifilisa prijavljuje se u zdravstvenim ustanovama. Gonoreja, ako se ne liječi, može izazvati ozbiljne komplikacije, dok sifilis, u svom kasnom stadiju, može uzrokovati teške neurološke i srčane probleme.

Edukacija i prevencija – ključni koraci

Stručnjaci naglašavaju važnost edukacije i povećanja svijesti o rizicima nezaštićenih spolnih odnosa. Iako su edukacijski programi o spolnom zdravlju dostupni, čini se da dio mlade populacije ignorira te poruke, vjerujući da “njima neće ništa dogoditi”.

Zdravstvene vlasti apeliraju na mlade da koriste zaštitu, kao što su kondomi, kako bi se smanjio rizik od zaraze. Također, redovito testiranje na spolno prenosive infekcije preporučuje se onima koji imaju više seksualnih partnera, kako bi se na vrijeme otkrila i liječila potencijalna infekcija.

Zašto mladi ignoriraju zaštitu?

Psiholozi i sociolozi ističu da mladi često zanemaruju rizike zbog osjećaja nesigurnosti ili pritiska, ali i zbog smanjenog straha od bolesti koje se danas uspješno liječe antibioticima. No, ovakvo ponašanje povećava broj infekcija u zajednici i može imati dugoročne zdravstvene posljedice.

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI