Rekordnih 550 milijuna eura i 730 tisuća posjetitelja: Adele oborila sve rekorde

Katarina Vladogorec avatar
Adele na koncertu u Munchenu

Adele, svjetski poznata pop zvijezda, oprostila se od Münchena na spektakularan način, završivši svoju seriju od deset koncerata u specijalno izgrađenom pop-up stadionu u Riemu. Tijekom četiri tjedna, ova britanska diva oduševljavala je publiku svojim nezaboravnim izvedbama, pružajući vrhunski glazbeni doživljaj prožet emocijama i zabavom. „Ovo je apsolutno magično, imam naježenu kožu“, izjavila je Adele nakon završnog nastupa, dok je München pljeskao u znak zahvalnosti.

Ekološke kontroverze i ekonomski uspjeh

Iako su koncerti donijeli radost tisućama obožavatelja, nisu prošli bez kontroverzi. Dok su gospodarstvenici slavili veliki ekonomski uspjeh s preko 730.000 posjetitelja, koji su pridonijeli lokalnoj ekonomiji kroz potrošnju na smještaj, prijevoz i hranu, ekolozi su upozorili na negativne posljedice. EU Klimapakt kritizirao je odluku da se cijela serija koncerata održi na jednom mjestu, ističući da su emisije CO2 znatno povećane zbog velikog broja posjetitelja koji su putovali avionom.

Unatoč ekološkim kritikama, nema sumnje da je Adeleina koncertna rezidencija donijela značajan gospodarski poticaj Münchenu. Hoteli su bilježili popunjenost 35% iznad prosjeka, dok su prihodi skočili za više od 123%. Lokalni biznisi, od restorana do suvenirnica, također su imali koristi od posjetitelja koji su često ostajali u gradu više od jednog dana. Prema procjenama, ukupna potrošnja posjetitelja dosegnula je impresivnih 550 milijuna eura.

Pozitivan utjecaj na lokalnu zajednicu

Koncerti nisu samo obogatili ekonomski pejzaž Münchena, već su pružili priliku za zapošljavanje mnogima u lokalnoj zajednici. Brojni studenti, obrtnici i ugostitelji imali su priliku sudjelovati u ovom glazbenom spektaklu, dok su medicinske službe bile na visini zadatka, pružajući pomoć tisućama posjetitelja. Iako je bilo nekoliko medicinskih intervencija, sve su bile unutar očekivanog prosjeka za događaje ovakvih razmjera.

Adele se povlači iz javnog života

Nakon što je u Münchenu priredila posljednji spektakl, Adele se raduje povratku u svoj svakodnevni život. Kako je najavila, nakon koncertne serije u Las Vegasu u listopadu, planira se povući na dulje vrijeme kako bi uživala u privatnosti i obiteljskom životu. Iako će njezini obožavatelji sigurno osjetiti prazninu, Adele je ostavila neizbrisiv trag na glazbenoj sceni, ali i u srcima tisuća koji su imali priliku uživati u njezinim koncertima.

Adeleina serija koncerata u Münchenu bila je događaj koji će se dugo pamtiti. Dok je publika uživala u glazbenom spektaklu, ekonomski učinci na grad bili su neupitni. Ipak, ekološke posljedice postavljaju važna pitanja o održivosti ovakvih događanja u budućnosti. München je zasigurno profitirao, no ostaje izazov kako uskladiti kulturne događaje s ekološkim standardima u budućnosti.

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI