Razlozi iza naglog rasta cijena namirnica u Njemačkoj

Dejan Djukic avatar
Ilustracija potrošačke košarice sa hranom

U posljednjih nekoliko godina, cijene namirnica u Njemačkoj značajno su porasle, što je mnogim potrošačima otežalo svakodnevnu kupovinu. Prema podacima Statističkog saveznog ureda, u srpnju 2024. godine hrana i bezalkoholna pića bila su u prosjeku skuplja za 32% u odnosu na prije četiri godine. Stručnjaci navode nekoliko ključnih uzroka ovog porasta, uključujući globalne događaje i ekonomske faktore.

Uzroci rasta cijena

1. Visoka inflacija: Inflacija je u posljednjih nekoliko godina postala globalni problem, potaknut pandemijom koronavirusa, ratom u Ukrajini, klimatskim promjenama te rastućim troškovima energenata i sirovina.

2. Pad proizvodnje u Španjolskoj: Proizvodnja ključnih prehrambenih artikala, kao što su maslinovo ulje, bila je značajno smanjena zbog suše i loših žetvi u Španjolskoj, najvećem proizvođaču maslinovog ulja na svijetu. Cijena maslinovog ulja porasla je za više od 112% u posljednje četiri godine.

3. Kriza na tržištu šećera: Globalna nestašica šećera također je utjecala na njemačko tržište. Zbog loših vremenskih uvjeta u 2023. godini, postotak šećera u šećernoj repi bio je niži, što je dodatno poguralo cijene šećera.

4. Smanjenje zaliha žitarica: Rat u Ukrajini i manja žetva zbog klimatskih uvjeta doveli su do rasta cijena pšenice i drugih žitarica, što je rezultiralo značajnim povećanjem cijena pekarskih proizvoda i tjestenine.

Najveći rast cijena

Najveći skok cijena zabilježen je kod maslinovog ulja (+112%), šećera (+83%), keksa (+77%) i mliječnih proizvoda poput svježeg sira (+72%). Zbog loših uvjeta uzgoja i rasta troškova proizvodnje, cijene mliječnih proizvoda ponovno su porasle početkom 2024. godine.

Mogući pad cijena?

Unatoč nekim optimističnim najavama, poput pada cijena određenih proizvoda poput suncokretovog ulja i citrusa, stručnjaci predviđaju da će se rast cijena hrane nastaviti zbog klimatskih promjena i geopolitičkih nestabilnosti.

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI