Koliko košta raditi na Oktoberfestu? Iskustva bivše konobarice

Maja Grbeša avatar
Ilustracija konobarice sa Oktoberfesta

Rad na Oktoberfestu san je mnogih zbog potencijalno visokih zarada, ali i zahtijeva značajna početna ulaganja. Eva, bivša konobarica na Oktoberfestu, podijelila je svoje iskustvo na TikToku, otkrivši stvarne troškove s kojima se radnici suočavaju.

Troškovi rada na Oktoberfestu

Konobari moraju platiti između 1500 i 2500 eura samo za smještaj i osnovne troškove rada. Najveći trošak obično predstavlja smještaj u blizini festivala, gdje cijene mogu doseći i nekoliko tisuća eura za skromne uvjete. Eva je otkrila da su ona i njezini kolege spavali na madracima u malom prostoru koji su dijelili s još nekoliko osoba.

Osim smještaja, konobari moraju uložiti i u takozvano “besteck- und geschirrgeld” – naknadu za korištenje i pranje posuđa. Kako bi mogli raditi, potrebno je uložiti najmanje 1500 eura, a taj novac služi kao depozit koji omogućava pristup šatorima i posluživanje gostiju.

Zarada na Oktoberfestu

Iako su početna ulaganja visoka, zarada može biti izuzetno dobra. Konobari ne primaju fiksnu plaću, već su plaćeni na temelju prometa koji ostvare. Visina zarade uvelike ovisi o šatoru u kojem rade te o broju i tipu gostiju koje poslužuju. Prema izvješćima, moguće je zaraditi i do petoznamenkastih iznosa za vrijeme trajanja festivala. Ipak, zarada nije zagarantirana i ovisi o više faktora, uključujući i položaj radnika unutar šatora.

Za i protiv rada na Oktoberfestu

Rad na Oktoberfestu može biti fizički i psihički naporan. Konobari rade dugotrajne smjene, često bez pauze, a fizička izdržljivost je ključna zbog nošenja teških pivskih krigli. Ipak, mnogi radnici, poput Eve, smatraju da su visoki troškovi i naporan rad vrijedni iskustva i potencijalne zarade.

Oni koji razmišljaju o radu na Oktoberfestu trebaju uzeti u obzir sve troškove, kao i neizvjesnost zarade. Iako su priče o velikim zaradama česte, važno je imati realna očekivanja i dobro se pripremiti.

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI