Cijene MVV karata značajno rastu od prosinca

Maja Grbeša avatar
Automat za karte za javni prijevoz u Minhenu

Od prosinca ove godine, cijene javnog prijevoza u Münchenu (MVV) znatno će porasti, što će utjecati na sve korisnike ovog prijevoza. Službeno je potvrđeno da će se cijene pojedinačnih karata, trakastih karata i mjesečnih karata povećati, a ovo je najveće poskupljenje u posljednjih nekoliko godina.

Novi cjenik MVV karata

Prema novom cjeniku, cijena pojedinačne karte porast će s trenutnih 3,90 eura na 4,10 eura. Trakasta karta, koja se često koristi za kraće udaljenosti i kombinirane vožnje, sada će koštati 16,10 eura umjesto 15,20 eura.

Za putnike koji koriste mjesečne karte, također će doći do značajnih promjena. Primjerice, cijena mjesečne karte za prvu zonu bit će 63,20 eura, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodnu cijenu od 59,10 eura. Ostale zone također će zabilježiti slična poskupljenja.

Zašto dolazi do poskupljenja?

Prema riječima MVV-a, glavni razlog ovog poskupljenja su povećani troškovi održavanja i razvoja infrastrukture te sve veći operativni troškovi. Iako su poskupljenja uvijek nepopularna među korisnicima, MVV tvrdi da je ovo nužan korak kako bi se osigurala kvaliteta i dostupnost usluge.

Kako ovo utječe na korisnike?

Mnogi putnici u Münchenu već izražavaju zabrinutost zbog poskupljenja, posebno oni koji svakodnevno koriste javni prijevoz. Viša cijena karata može dodatno opteretiti kućne budžete, osobito u vrijeme kada se mnogi već suočavaju s inflacijom i povećanim životnim troškovima.

Za one koji često koriste MVV, moguće je da će potražiti alternativna rješenja poput bicikala, dijeljenja automobila ili čak privatnog prijevoza kako bi izbjegli dodatne troškove.

Prijelaz na novi cjenik službeno će započeti 1. prosinca 2024., stoga se preporučuje putnicima da na vrijeme provjere nove cijene i prilagode svoje planove putovanja.

Za više informacija o novom cjeniku i svim promjenama možete posjetiti službenu stranicu MVV-a.

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI