Neben Job u Njemačkoj: Savjeti i informacije za uspješan početak

Dejan Djukic avatar
Ilustracija dvije ruke koje se rukuju

U Njemačkoj, pronalaženje dodatnog posla, poznatog kao Neben Job, može biti sjajan način za povećanje prihoda. Mnogi stanovnici i radnici u Njemačkoj odlučuju se za Neben Job iz različitih razloga – bilo da žele dodatno zaraditi, steći nove vještine ili samo bolje iskoristiti svoje slobodno vrijeme. U ovom članku, istražit ćemo gdje i kako pronaći Neben Job, koji su najpopularniji poslovi i na što trebate obratiti pažnju prije nego što se odlučite na ovaj korak.

Što je Neben Job?

Neben Job je dodatni posao koji se obavlja uz redovni posao ili druge obveze, poput studija. Ovaj oblik rada obično je skraćenog radnog vremena i često se plaća po satu.

Važno je napomenuti da postoji razlika između ‘Neben Joba’ i ‘Minijoba’. Minijob se odnosi na poslove u kojima je mjesečna zarada ograničena na 520 € (prije listopada 2022. godine granica je bila 450 €). Minijob je oslobođen plaćanja poreza i socijalnih doprinosa za radnika, dok poslodavac plaća paušalni iznos za poreze i doprinose.

S druge strane, Neben Job može biti bilo koji dodatni posao, uključujući Minijob, ali i poslove koji prelaze granicu od 520 €. Ako vaš Neben Job premašuje taj iznos, primjenjuju se porezi i doprinosi kao kod redovnog zaposlenja.

Popularni tipovi Neben Jobova

1. Rad u maloprodaji

Poslovi u maloprodaji su vrlo popularni za one koji traže dodatni prihod. Rad na blagajni, popunjavanje polica ili pomaganje kupcima su tipični zadaci. Ovi poslovi često nude fleksibilne radne sate, što ih čini privlačnima za studente ili zaposlene osobe.

2. Dostava hrane

S obzirom na popularnost usluga dostave hrane poput Lieferando, Wolt i Gorillas, vozači su uvijek traženi. Dostava hrane omogućuje fleksibilan raspored, a često možete zaraditi dodatne napojnice.

3. Uslužni poslovi (konobar, barmen)

Rad u ugostiteljstvu, osobito u restoranima i barovima, također je popularan. Ovi poslovi često uključuju noćne smjene, što ih čini dobrim izborom za one koji rade u uredima tijekom dana.

4. Njega starijih osoba

Njega starijih osoba ili asistiranje osobama s posebnim potrebama sve je traženije. Ovaj posao zahtijeva empatiju i vještine, ali može biti iznimno ispunjavajući.

5. Podučavanje ili davanje instrukcija

Ako imate specijalizirano znanje iz određenih predmeta poput matematike, fizike ili jezika, instrukcije ili podučavanje mogu biti sjajan način za dodatnu zaradu. Ovi poslovi obično nude fleksibilne radne sate i mogućnost rada od kuće.

Kako tražiti Neben Job?

1. Online platforme

Internet je prvi korak za većinu onih koji traže posao u Njemačkoj. Web stranice poput Indeed, StepStone i Glassdoor nude brojne oglase za Neben Jobove. Također, specijalizirane platforme kao što su NebenJob.de i StudentJob.de nude prilagođene mogućnosti za dodatni rad.

2. Aplikacije za mobilne telefone

Postoje brojne aplikacije koje olakšavaju pronalazak poslova. Jobber.de je jedna od popularnijih aplikacija gdje možete pretraživati i prijaviti se za poslove izravno s mobitela.

3. Mreže i preporuke

Jedan od najpouzdanijih načina za pronalazak Neben Joba je preko mreža poznanika i prijatelja. Ako ste novi u Njemačkoj, povezivanje s lokalnim zajednicama ili grupama na društvenim mrežama može vam pomoći u pronalasku prikladnog posla.

4. Direktan kontakt s poslodavcima

Neki manji poslodavci ne objavljuju poslove online. Ako imate određeni posao na umu, ne ustručavajte se izravno kontaktirati poslodavce putem e-maila ili osobno. Često ćete tako brže doći do prilike za posao.

Što trebate znati prije nego što počnete raditi Neben Job

1. Zakonski okvir

Zakon u Njemačkoj dopušta radnicima da imaju dodatni posao, ali postoje određena pravila kojih se morate pridržavati. Ako već imate stalni posao, važno je provjeriti uvjete vašeg ugovora, jer poslodavci ponekad postavljaju ograničenja za obavljanje dodatnog rada.

2. Porezi

Ako vaš dodatni posao donosi prihod iznad 520 € mjesečno (što je nova granica za Minijob), bit ćete dužni platiti poreze. Načini oporezivanja mogu se razlikovati ovisno o tome koliko zarađujete i vašem statusu u poreznom sustavu.

Ako imate dva Neben Joba, važno je napomenuti da samo jedan može biti tretiran kao Minijob (oslobođen poreza do 520 €). Drugi Neben Job bit će oporezivan prema uobičajenim poreznim stopama i bit će uključeni doprinosi za socijalno osiguranje. Također, vaša ukupna zarada iz oba posla može vas svrstati u višu poreznu klasu, što može rezultirati višim porezima.

3. Zdravstveno osiguranje

Ako ste student ili imate stalni posao, dodatni poslovi obično ne utječu na vaše zdravstveno osiguranje. Međutim, ako nemate drugi oblik zaposlenja, morat ćete se pobrinuti da su svi doprinosi plaćeni.

4. Balans između privatnog života i posla

Neben Job može biti koristan za financije, ali važno je uskladiti svoje obaveze. Dodatni posao može oduzeti puno vremena, osobito ako radite vikendima ili noću. Razmislite o tome kako Neben Job može utjecati na vašu kvalitetu života.

Savjeti za uspješno pronalaženje Neben Joba

1. Postavite jasne ciljeve

Razmislite zašto tražite Neben Job. Je li to zbog dodatne zarade, stjecanja novih iskustava ili kao privremeno rješenje? Postavljanje ciljeva pomoći će vam da pronađete posao koji najbolje odgovara vašim potrebama.

2. Ažurirajte svoj životopis

Iako je riječ o dodatnom poslu, potencijalni poslodavci i dalje će cijeniti profesionalan pristup. Ažurirajte svoj životopis i prilagodite ga poslu koji tražite. Naglasite relevantne vještine, poput timskog rada, fleksibilnosti i organizacijskih sposobnosti.

3. Fleksibilnost je ključna

Neben Jobovi često zahtijevaju fleksibilan raspored, stoga budite spremni na prilagodbe. Ponekad će vam biti ponuđene smjene tijekom vikenda ili večeri, pa razmislite o tome prije nego što se prijavite.

4. Ne razmatrajte rad na crno

Iako se neki možda odlučuju na “rad na crno”, toplo preporučujemo da izbjegavate ovu praksu. Nezakoniti poslovi mogu dovesti do ozbiljnih problema s vlastima, poput kazni ili problema s boravišnim statusom.

Pronalazak Neben Joba u Njemačkoj može vam donijeti dodatni prihod i nove prilike, ali važno je dobro istražiti opcije i biti svjestan svih zakonskih i poreznih obaveza. Bez obzira tražite li fleksibilan posao uz studij ili dodatni prihod uz postojeće zaposlenje, mogućnosti su mnogobrojne. Krenite u potragu s jasno definiranim ciljevima, ažuriranim životopisom i spremnošću na fleksibilnost, i ubrzo ćete pronaći posao koji odgovara vašim potrebama.

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI