Počeo Oktoberfest 2024 tradicionalnim otvaranjem prve bačve piva

Bartol Lukačević avatar
Gradonačelnik Minhena Dieter Reiter otvara prvu bačvu na Oktoberfestu 2024

Oktoberfest 2024 otvoren je danas 21. rujna u Münchenu. Gradonačelnik Dieter Reiter svečano je tapnuo prvu bačvu piva u šatoru Schottenhamel Festhalle. Ceremonija je privukla tisuće posjetitelja iz cijelog svijeta. Prvi “Maß” piva uručen je premijeru Bavarske, što je uobičajena praksa na ovom najpoznatijem narodnom festivalu.

Nakon uspješnog tapkanja, dvanaest pucnjeva iz topova označilo je početak festivala. Ovo je bio znak svim šatorima da mogu početi posluživati pivo. Prvi vikend Oktoberfesta obilježit će i velika povorka kroz centar Münchena, s više od 1000 sudionika. U povorci nastupaju ukrašene kočije, konjske zaprege i glazbeni bendovi, stvarajući jedinstvenu atmosferu u gradu.

Oktoberfest će trajati do 6. listopada, a posjetitelji mogu uživati u raznovrsnim atrakcijama.

Zanimljivosti o Oktoberfestu

Oktoberfest nije samo najveći narodni festival na svijetu, već i događaj prepun zanimljivih činjenica i tradicija. Jedna od najpoznatijih je tapkanje prve bačve piva, koje označava službeni početak festivala. Gradonačelnik Münchena od 1950. godine ima čast otvoriti prvu bačvu u šatoru Schottenhamel, uz povik “O’zapft is!” što znači “Otvoreno je!”. Tradicija je započela kada je tadašnji gradonačelnik Thomas Wimmer po prvi put obavio ceremoniju, a cilj je da tapkanje bude izvedeno s što manje udaraca čekićem.

Oktoberfest nije samo poznat po pivu, već i po ogromnim količinama hrane koja se tamo konzumira. Svake godine posjetitelji pojedu oko pola milijuna piletina, preko 60.000 svinjskih koljenica te više od 80 volova. Uz tradicionalne bavarske specijalitete, u ponudi su i raznovrsne slastice poput prepoznatljivih pereca i krafni.

Jedan od najposebnijih dijelova Oktoberfesta je “Oide Wiesn” – povijesni dio festivala. Ovdje se posjetitelji mogu vratiti u prošlost i iskusiti Oktoberfest kakav je bio nekada, s tradicionalnim vožnjama, šatorima i atmosferom. Posebno je zanimljivo za obitelji jer nudi mirniji i opušteniji ugođaj u odnosu na glavni dio festivala.

Još jedna zanimljivost je da Oktoberfest svake godine ima i svoj službeni suvenir – kriglu. Svaka godina ima drugačiji dizajn, a mnogi posjetitelji ih skupljaju kao uspomenu. Također, Oktoberfest ima i stroga pravila sigurnosti; torbe i ruksaci iznad određene veličine nisu dozvoljeni na prostoru festivala kako bi se osigurala sigurnost svih posjetitelja.

Oktoberfest je više od piva – to je slavlje bavarske kulture, tradicije i gostoprimstva koje se održava već više od 200 godina.

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI