Hrvatska nastava u inozemstvu: Predavanje u Münchenu o izazovima i očuvanju kulture

Dejan Djukic avatar
Učiteljice Hrvatske nastave u Bavarskoj

U Münchenu je održano predavanje na temu Hrvatske nastave u inozemstvu s fokusom na Bavarsku. Tri učiteljice – Martina Jandri, Jelena Ribarić Završki i Iva Levak – predstavile su izazove i organizaciju Hrvatske nastave na poziv Akademskog kruga, koji djeluje pri Hrvatskoj katoličkoj župi München. Predavanje je održano 24. rujna 2024. godine.

U Bavarskoj djeluje sedam učiteljica na 33 nastavna mjesta, a nastavu pohađa oko 450 učenika, od predškolske dobi do dvanaestog razreda. Cilj Hrvatske nastave je očuvanje identiteta i zajedništva, razvijanje višejezičnosti te njegovanje interesa za hrvatski jezik i kulturu među djecom hrvatskog podrijetla.

Učiteljice su istaknule važnost suradnje s Hrvatskom katoličkom župom u Münchenu, lektoratom u Regensburgu, Generalnim konzulatom RH te raznim udrugama i školama iz Hrvatske. Organiziraju se i različite izvannastavne aktivnosti poput priredbi, kreativnih radionica, kvizova znanja te sudjelovanja u međunarodnim projektima.

Međutim, suočavaju se s brojnim izazovima poput slabe izloženosti jezika u obitelji, neredovitih dolazaka na nastavu, neadekvatnog kurikuluma te problema s radnim materijalima. Unatoč tome, predavanje je pokazalo da učiteljice predano rade na očuvanju jezika i kulture.

Na kraju predavanja, učiteljice su se zahvalile prisutnima, a Akademski krug, na čelu s predsjednikom Antom Morom, pohvalio je njihov trud i angažman.

MOŽDA ĆE TE ZANIMATI